• Gezonde cosmetica
  • Verzendkosten 3,95, gratis vanaf 25,-
  • Besteld op werkdagen voor 12:00 uur,
    volgende dag geleverd
  • Klanttevredenheid 9.5/10

Shop hier alles voor de meest gevoelige allergische huid, 100% natuurlijke make-up en huidverzorging. 
Groot assortiment natuurlijke skincare, natuurlijke make-up, natuurlijke mondverzorging, natuurlijke parfum...en nog veel meer. Ontdek hier.

Wanneer je je gaat verdiepen in nieuwe huidverzorging, is het heel belangrijk om te weten in welke conditie je huid is.
Welk huidtype heb je? Is je huid droog of juist vet? Heb je misschien last van een vochtarme huid, puistjes of is je huid heel gevoelig? Wat betekent het nu eigenlijk als je een ‘gevoelige huid’ hebt? En wat kun je daar aan doen?
We helpen je graag, mail of bel ons gerust. 

Functie van je huid
In feite is elke huid ‘gevoelig’. Dit wil niets meer zeggen dan dat je huid prikkels kan waarnemen. In dit proces spelen zenuwen een belangrijke rol. Wanneer er iets tegen je huid aankomt, dit kan iets onprettigs zijn zoals kou, maar ook iets aangenaams, zoals een aanraking, geven zenuwen die onder de huid liggen een signaal af naar je hersenen. Je zou kunnen zeggen dat je huid dus een zeer belangrijke beschermende functie heeft.
Wanneer er iets kouds of iets warms tegenaan komt, voel je dat op je huid en als reactie daarop onderneem je actie. Je trekt dus een jas aan als je kou voelt, of je trekt je hand terug als deze tegen iets heets aankomt. Een andere belangrijke functie van je huid is dat deze fungeert als barrière tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zonlicht en wind, maar ook virussen en bacteriën.

Wat is een gevoelige huid?
Elke huid is dus in feite ‘gevoelig’. Wat wij in de volksmond bedoelen met een ‘gevoelige huid’ is in feite een overgevoelige huid.
Je huid moet kunnen beslissen welke prikkels van buitenaf er wel en niet worden toegelaten en een gezonde huid zou ook als zodanig moeten fungeren. Een gevoelige huid echter, is niet meer in staat om ‘veilige’ prikkels te onderscheiden van ‘onveilige’ prikkels. Dit betekent dat een gevoelige huid overal heftig op reageert, ook op zaken waar een gezonde huid normaal gesproken niet zo heftig op zou reageren.
Dit kunnen alledaagse dingen zijn, zoals zon en kou, maar ook bepaalde stoffen die op je huid komen, zoals textiel van kleding (wol bijvoorbeeld) of ingrediënten uit wasmiddelen en cosmetica.

Wat zijn kenmerken van een gevoelige huid?
Een gevoelige huid reageert dus heftig op prikkels.
Elke huid is natuurlijk anders, dus geen enkele gevoelige huid zal hetzelfde reageren. Over het algemeen wordt een gevoelige huid snel(ler) rood en geïrriteerd. Ook kun je met een gevoelige huid last hebben van schilfertjes, droge plekken, uitslag, eczeem en puistjes. Een gevoelige huid kan oncomfortabel en zelfs pijnlijk aanvoelen.

Hoe ontstaat een gevoelige huid?
Een gevoelige huid is geen huidtype. In feite wordt je niet met een gevoelige huid geboren. Een gevoelige huid kan plotseling ontstaan en op elke leeftijd, zowel bij mannen als bij vrouwen.
In veel gevallen heeft het ontstaan van een gevoelige huid te maken met een verstoorde barrièrefunctie. Door het gebruik van te agressieve producten of producten die eigenlijk niet bij jouw huid passen, raakt je huid uit balans en dus overgevoelig. Een gevoelige huid kan ook ontstaan door hormonale veranderingen, zoals tijdens een zwangerschap of de overgang.
Ook onder invloed van ziekte of medicijnen kan de huid gevoelig worden.

Wat moet je vermijden met een gevoelige huid?
Het is niet altijd even duidelijk om te zeggen hoe een gevoelige huid gevoelig is geraakt. In het meest simpele geval raakt je huid geïrriteerd na het gebruik van een bepaald product.
Wanneer je stopt met het gebruik van dat product, zal de gevoeligheid afnemen. In praktijk is het echter niet altijd zo eenvoudig, omdat een huid vaak gevoelig raakt door een combinatie van factoren. Bovendien kun je bepaalde factoren niet zo eenvoudig elimineren; klimatologische invloeden, ziekte of stress bijvoorbeeld zijn zaken waar je weinig aan kan doen.
Er zijn echter wel een aantal (relatief eenvoudige) dingen die je beter kunt vermijden met een gevoelige huid; extreme temperatuurschommelingen, het gebruik van zeer warm water op de huid, hardhandig droogwrijven met een handdoek en te lang / onbeschermd zonnen zijn goede voorbeelden.

Welke ingrediënten in cosmetica kun je beter vermijden met een gevoelige huid?
Hoewel cosmetica niet altijd de boosdoener is bij het ontstaan van een gevoelige huid, speelt het vaak wel een zeer belangrijke rol. Bepaalde ingrediënten of toevoegingen die aan cosmetica gedaan worden, kunnen gevoeligheid en klachten van bijvoorbeeld jeuk, roodheid en irritatie verergeren.
Zaken die je beter kan vermijden zijn parfum, harde alcohol varianten (zoals alcohol denat en isopropyl alcohol), SLS / SLES, parabenen en chemische zonnefilters.

Wat zijn fijne ingrediënten om te gebruiken op een gevoelige huid?
Een gevoelige huid heeft even (en soms wat langer) de tijd nodig om tot rust te komen. Ingrediënten die over het algemeen een kalmerende, verzachtende en een beschermende werking op de gevoelige huid hebben zijn sheaboter, arganolie en aloë vera.

Je gevoelige huid verzorgen met producten van SoloBioMooi
Laten we vooropstellen dat al onze producten 100% natuurlijk en voor een deel biologisch zijn. Dit betekent natuurlijk dat al onze producten volledig vrij zijn van chemische / synthetische toevoegingen die de gevoeligheid kunnen verergeren.
Onze producten bevatten dus bijvoorbeeld geen parabenen, SLS en SLES, kunstmatige geur- en kleurstoffen, PEG, phtalaten en aluminiumzouten. Maar natuurlijk zijn er wel bepaalde merken en producten die wij jou met je gevoelige huid in het bijzonder kunnen aanraden. Je vind ze hier.

Wij maken gebruik van cookies. Indien je verder gaat op deze website, ga je daarmee akkoord. Meer informatie vindt je in ons privacybeleid Manage cookies