Talc in make-up

27 november 2023


Heb jij al eens van het talc in make-up gehoord? Dit ingrediënt zit in veel make-up producten verwerkt. Veel mensen weten helaas nog niet dat talc de huid verstopt. En daardoor draagt talc dus niet bij aan een mooie en gezonde huid. Wij van Solobiomooi kiezen daarom voor producten zonder talc!

Talc in make-up
Talc is een mineraal en wordt veelvuldig toegepast in cosmetica. Het kan de basis vormen voor poeder achtige producten. Maar het wordt ook wel toegepast als budget vul- of bindmiddel of voor het creëren van een matte finish. Ook wordt het toegevoegd omdat het een fijne ‘feel’ aan een product kan geven. Talk voelt namelijk heel zacht aan.

Waarom is talc niet goed voor je huid?
Om te beginnen ‘doet’ talc eigenlijk niets voor je huid. Natuurlijke en biologische ingrediënten zijn rijk aan allerlei voedingsstoffen. Deze verzorgen de huid verbeteren de conditie ervan op de lange termijn. Maar talc doet dat niet. Het verzorgt niet, het beschermt niet en het hydrateert niet. Wat het wel doet is de poriën verstoppen, waardoor je meer kans hebt op onzuiverheden. Dan staat het bekend om zijn irriterende werking. Ook kan talc vocht absorberen, waardoor de huid kan uitdrogen. Een uitgedroogde huid is sneller vatbaar voor irritaties en roodheid. Een extra nadeel is dat talc in cosmetica niet voor een heel goede houdbaarheid van de make-up zorgt.

Wat zijn goede alternatieven voor talc in make-up?
In onze prachtige make-up van BOHO wordt dan ook geen gebruik gemaakt van talc, maar van maiszijde. Dit natuurlijke ingrediënt geeft de producten een gladde en zachte textuur. Het sluit de huid niet af en zorgt bovendien voor een mooiere en betere houdbaarheid van je make-up dan talc. Bovendien kun je de make-up waarin maiszijde verwerkt zit ook prachtig aanbrengen op een droge huid. In tegenstelling tot talc producten die kunnen gaan rullen of in de lijntjes gaan zitten.

Waar komt maïszijde vandaan?
Maïszijde is uiteraard afkomstig van maïs. Het is het haar dat je vindt onder de groene dekking. De maïszijde die wordt gebruikt in de natuurlijke make-up van BOHO is uiteraard afkomstig van biologisch geteelde maïs. Deze maïs is onbespoten. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van pesticiden of andere chemische bestrijdingsmiddelen.