Stoffen om te vermijden in cosmetica

10 november 2022

Deze ingrediënten liever niet in je cosmetica! Er zijn nogal wat lijstjes in omloop van toevoegingen in cosmetica-producten die je maar beter kunt vermijden. Omdat ze bijvoorbeeld slecht zijn voor de gezondheid, maar ook omdat ze de huid kunnen irriteren of zelfs beschadigen. Dit zijn de meest voorkomende.

Bij SoloBioMooi zijn de producten vrij van al deze liever-niet ingrediënten ;)

Parabenen

Elk cosmetica product kan uiteindelijk bederven. Om te voorkomen dat dit heel snel gebeurt worden er aan cosmetica conserveringsmiddelen toegevoegd. Deze verlengen de houdbaarheid van een product doordat ze bacteriën en schimmels weren. Parabenen zijn chemische conserveringsmiddelen.
Buiten het feit dat parabenen nogal eens in een adem genoemd worden met hormoonverstorende stoffen, zijn veel mensen allergisch voor parabenen. Zodra deze huid in aanraking komt met parabenen, oftewel wanneer er dus producten op de huid worden gebruiken waaraan parabenen toegevoegd zijn, wordt de huid rood en geïrriteerd.

Siliconen

Siliconen zijn vloeibare oliën, waxen en harsen die worden gederiveerd uit silica, zand dus. Om tot een silicone te komen, zijn er chemische processen nodig. Siliconen worden gebruik in de meest uiteenlopende cosmetica producten. Siliconen zijn in staat om oneffenheden in de huid (tijdelijk!) op te vullen. Ook maken ze het haar zacht en glad. Siliconen vormen dus in feite een laagje op de huid en in het haar.
Het punt met siliconen is dat ze in feite niet echt iets voor je huid ‘doen’. Ze maken huid en haar tijdelijk mooi, maar in feite wordt die werking weer teniet gedaan zodra je je haar of gezicht wast. Siliconen in cosmetica verzorgen niet, beschermen niet en hydrateren niet. Veel mensen zijn ook nog eens van mening dat siliconen de huid kunnen verstoppen, irriteren en puistjes kunnen veroorzaken.

Ftalaten

Ook ftalaten zijn een behoorlijk omstreden toevoeging in cosmetica. Ze kunnen worden gebruikt om de kleur in make-up en de geur in parfum te stabiliseren. Ftalaten kunnen een irriterende werking op de huid hebben en ook worden deze wel in een adem genoemd met een hormoonverstorende werking.

PEG

De afkorting PEG staat voor polyethyleen glycol. PEG wordt vaak gevolgd door een nummer, je komt de term dus ook tegen als PEG-nummers. PEG’s zijn synthetische toevoegingen die aan producten worden toegevoegd om stoffen in elkaar op te laten lossen. Ook PEG’s worden in bepaalde onderzoeken in verband gebracht met een hormoonverstorende werking.

SLS

De afkorting SLS staat voor Sodium Lauryl Sulfate. Sulfaten worden aan cosmetica toegevoegd vanwege de reinigende werking. Je kunt sulfaten dus tegenkomen in alle cosmetica producten die een reinigende werking hebben; in tandpasta, cleanser voor het gezicht, shampoo, douchegel en badschuim. Maar je komt ze ook tegen in schoonmaakmiddelen. Buiten het feit dat sulfaten een reinigende werking hebben, laten ze een product ook opschuimen.
Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat hoe meer een product opschuimt, des te agressiever de reiniging. Op zich gebruik je een reinigend product natuurlijk in de eerste plaats om te reinigen, maar het probleem is dat sulfaten geen onderscheid maken tussen de vetten die je kwijt wilt en de beschermende huidvetten die je huid nodig heeft. Sulfaten drogen de huid uit en kunnen de huid op den duur ook behoorlijk irriteren.

Welke cosmetica moet ik dan gebruiken?

De meningen over het gebruik van bovenstaande toevoegingen zijn verdeeld. De ene groep mensen is er fel op tegen en vermijdt het gebruik van cosmetica waar deze toevoegingen aan gedaan zijn. Ook zijn er mensen die de uitkomst van onderzoeken weerleggen en vinden dat het gebruik van cosmetica met deze toevoegingen geen enkel risico met zich meebrengt.
Hoe het ook zei, het feit dat er onderzoek gedaan wordt naar deze toevoegingen in cosmetica, lijkt al genoeg reden om ze sowieso te vermijden. Het vermijden van deze stoffen is ook eigenlijk helemaal niet zo lastig, kies bewust voor natuurlijk en biologische cosmetica en je bent hiermee gegarandeerd van cosmetica zonder giftige stoffen. Natuurlijk cosmetica staat voor cosmetica waaraan geen onnatuurlijke en / of synthetische toevoegingen gedaan zijn die de huid of zelfs de gezondheid op welke manier dan ook kunnen irriteren of schade kunnen aanbrengen.