Scrubben of exfoliëren, waarom is dat goed voor je huid?

17 november 2022 -

Scrubben of exfoliëren, waarom is dat goed voor je huid? Benieuwd wat het verschil is en wat jij het beste voor jouw huid kan gebruiken? Lees snel verder.

 
Scrubben is, kort door de bocht, het verwijderen van dode huidcellen. Deze dode huidcellen kunnen je huid dof maken en droog en ruw laten aanvoelen. Daar kun je natuurlijk heel eenvoudig wat aan doen, en SoloBioMooi heeft heel wat fijne producten om je daarbij te helpen.

Je huid is continue aan het werk; huidcellen vernieuwen zich elke dag. Zij banen zich een weg naar de huidoppervlakte en daar laten ze uiteindelijk los. Althans, de meeste. Sommige huidcellen blijven ‘liggen’, klonteren vast en blijven zo op je huid plakken. Hierdoor kan je huid er doffer uitzien. Je huid kan je eenvoudig helpen door één of twee keer per week te scrubben; dit is niets meer dan het verwijderen van die samengeklonterde dode huidcellen waardoor je huid weer gaat stralen.

Niet alleen wordt je huid dus mooier door zo en nu dan te scrubben, het is ook slim omdat deze vervelende dode huidcellen je poriën kunnen verstoppen. Verstopte poriën die in aanraking komen met bacteriën, kunnen onzuiverheden veroorzaken, zowel op je lichaam als je gezicht.
Des te ouder je wordt, des te trager het proces van huidvernieuwing zal gaan. In principe moet je dus niet ophouden met scrubben naarmate je ouder wordt. Het enige wat je wel in gedachten moet houden, is dat je huid ook wat dunner wordt naarmate de jaren verstrijken, en daarmee dus ook wat gevoeliger.

Scrubben is een mechanische vorm van het verwijderen van dode huidcellen, de ‘deeltjes’ (dit kan bijvoorbeeld suiker zijn, maar ook zout of verpulverde of gemalen noten) die aan scrubs worden toegevoegd ‘schuren’ de dode huidcellen als het ware van je huid af.
Daarmee is scrubben dus iets anders dan exfoliëren; hierbij maak je namelijk gebruik van fruitzuren, die de dode huidcellen als het ware van je huid losweken. Vaak is deze loswekende stof salicylzuur of glycolzuur. Salicylzuur komt meestal uit een plantaardige bron, maar het kan ook synthetisch verkregen worden. Overigens, salicylzuur in de pure vorm kan heel schadelijk zijn voor je huid, daarom worden er in exfoliators vaak kalmerende ingrediënten zoals kamille  toegevoegd.

In principe kan je met ieder huidtype scrubben, wel is het natuurlijk belangrijk dat je goed kijkt naar welke soort scrub past bij jouw huid. Zo zijn er scrubs op crème basis, op oliebasis of op suikerbasis. De deeltjes die feitelijk het werk voor jou doen, die dus daadwerkelijk ‘scrubben’ en de dode huidcellen verwijderen, zijn bijvoorbeeld zout, suiker, of gemalen of verpulverde noten.
Over het algemeen zijn scrubs op cremebasis het meest zacht voor de huid. Suiker in scrubs smelt vaak door de warmte van het douchewater, en zijn ook wat zachter dan zoutscrubs. Je hebt speciale scrubs voor je gezicht en voor je lichaam, maar er zijn ook scrubs die bijvoorbeeld speciaal voor je handen, voeten of lippen zijn. In feite kun je lichaamsscrubs prima voor je handen en voeten gebruiken. Gebruik liever geen lichaamsscrubs op je gezicht, hier zijn ze echt te grof voor.

Scrubben kun je één tot twee keer per week doen, vaker is simpelweg niet nodig. Wanneer je eenmaal gescrubt hebt, zal er de volgende dag immers niet direct weer een hele laag dode huidcellen op je huid aanwezig zijn. De frequentie hangt ook weer samen met jouw huidtype en huidconditie.

Scrubben kan iedereen. Je hoeft absoluut geen kracht te zetten, de scrubdeeltjes doen het werk eigenlijk al voor jou. De meeste scrubs breng je aan op een vochtige huid en masseer je met ronddraaiende bewegingen in. Daarna spoel je de scrub weer goed af. Er zijn zeer milde scrubs die je op een droge huid kunt aanbrengen, zoals scrub van Oliv BIO.
Scrubben voordat je gaat zonnebaden kan je helpen om egaler bruin te worden, doe dat het liefst wel een dag van tevoren. Hetzelfde geldt voor het ontharen van je oksels of benen en voor het gebruik van een zelfbruiner. Schrik overigens niet wanneer je huid wat rood ziet na een scrubsessie; met scrubben stimuleer je de doorbloeding!