Rosacea en huidverzorging - ga voor gezonde producten!

25 november 2022
Rosacea is een chronische huidaandoening die specifieke verzorging eist, maar lastig te herkennen is omdat het hier gaat om twee huidbeelden. Bovendien worden klachten vaak erger omdat de symptomen van rosacea als twee aparte problemen worden gezien en dus (vaak) apart behandeld worden. Wil je weten waar je bij rosacea en huidverzorging rekening mee moet houden? Bekijk dan zeker dit artikel waarin we je verder helpen!


Wat is rosacea?

Bij rosacea is er sprake van een combinatie van couperose (roodheid in het gezicht door uitgezette bloedvaatjes) en puistjes. Je begrijpt dat mensen die nog nooit van de aandoening gehoord hebben, maar er wel last van hebben, de symptomen als twee aparte problemen aanpakken. Ze zijn dus bijvoorbeeld geneigd om (te) agressieve producten te gebruiken om de puistjes aan te pakken, maar dit werkt vaak juist averechts op de roodheid van rosacea.

Hoe ontstaat rosacea?

Helaas is de oorzaak van rosacea onbekend. Iedereen kan het krijgen, maar het komt wel wat vaker voor op latere leeftijd. Het kan erfelijk zijn, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Het heeft ook niet te maken met een bepaald huidtype of ‘gewone’ acne. Hier worden namelijk bacteriën in de puistjes gevonden en bij rosacea is dat het niet geval.

Waardoor worden de klachten verergerd?

Helemaal voorkomen of genezen kun je de klachten helaas niet. Er zijn dingen die je kunt doen en laten zodat de klachten niet verergeren. Bloedvaatjes in de huid kunnen reageren op allerlei prikkels. Een aantal factoren die rosacea kunnen verergeren zijn temperatuurschommelingen, het nuttigen van alcohol, koffie en sterk gekruid voedsel. Roken en zelfs tijd doorbrengen in een rokerige ruimte doet een huid met rosacea niet veel goeds. Stress, ziekte en medicijngebruik kunnen het probleem ook verergeren.

Rosacea en huidverzorging

Het is erg belangrijk om een huid met rosacea in de eerste plaats te behandelen als een gevoelige couperose huid. Zoals we net al uitlegden moet de focus niet liggen op de aanpak van de puistjes, omdat de producten die hiervoor gebruikt worden vaak de roodheid doen verergeren. Producten voor de vette huid zijn namelijk ontwikkeld om de talgproductie te reduceren en een huid met rosacea heeft hier vaak geen last van. Je bent al een enorm eind op weg wanneer je actief aan de slag gaat met het voorkomen of verminderen van bovenstaande punten.

Wat kun je beter vermijden?

Bij rosacea en huidverzorging moet je er voor zorgen dat je bepaalde stofjes vermijdt. De belangrijkste zijn sulfaten, deze vind je op de INCI-lijst terug als SLS en SLES. Het zijn toevoegingen die een reinigende functie hebben en ze laten een product op schuimen. Sulfaten werken uitdrogend op de huid, evenals alcohol. Er zijn diverse varianten, maar niet alle vormen zijn schadelijk. Alcohol kan bijvoorbeeld toegevoegd worden om stoffen in elkaar op te lossen, maar ook als conserveringsmiddel.

Andere vervelende stoffen in huidverzorging zijn synthetische geurstoffen en kleurstoffen, deze kunnen de huid onnodig irriteren. Parabenen zijn chemische conserveringsmiddelen en ook die kunnen een negatieve invloed hebben op de huid met rosacea. Vermijd tot slot liever ook siliconen. Deze worden meestal toegevoegd om de textuur van een product zacht aan te laten voelen. Je huid voelt hierdoor ook zo aan, zee vullen namelijk oneffenheden in de huid op. Het klinkt misschien aantrekkelijk, maar de waarheid is dat siliconen op de lange termijn niets voor de conditie van je huid doen.

Wat heeft de huid met rosacea nodig?

Waar je dus op moet letten bij rosacea en huidverzorging is zachte en milde producten! Al onze natuurlijke producten zijn vrij van sulfaten, siliconen, parabenen en kunstmatige geur- en kleurstoffen. Hierdoor zijn ze mild voor elke huid en in het bijzonder voor de gevoelige rosacea huid.

Kies voor zachte cleansers om te reinigen en voedende samenstellingen om de huid na het reinigen te voeden, beschermen en kalmeren. Ook kan je huid veel baat hebben bij een kalmerend masker. Wij raden het gebruik van peelings en scrubs bij de rosacea huid af.

Zorg ook voor een goede bescherming (SPF) tegen de zon en stel je huid nooit te lang bloot aan de zon. Onze natuurlijke zonnebrand producten zijn voorzien van een minerale filter, die direct na het aanbrengen bescherming biedt en veiliger is dan reguliere zonnecosmetica die vaak chemische filters heeft.