Geniet van 20% korting op het HELE assortiment tijdens de LENTE SALE!
Sluiten

Natuurlijke oplossingen bij acne rosacea

14 november 2022


Acne rosacea is een chronische huidaandoening die vrij vaak voorkomt, maar niet altijd even goed wordt herkend. Bij deze huidaandoening is er namelijk sprake van twee verschillende symptomen die vaak los van elkaar worden gezien en behandeld. En dit terwijl ze toch echt samen één huidbeeld vormen!

 
Wat is het?

Acne rosacea is een huidaandoening in het gezicht waarbij couperose voorkomt, in combinatie met bultjes en puistjes die lijken op acne. Couperose kenmerkt zich vooral door roodheid die soms erg heftig kan zijn en uitgezette bloedvaatjes. Zowel couperose als acne kunnen uiteraard ook los voorkomen, maar bij acne rosacea hebben de twee dus echt met elkaar te maken. Alhoewel er in de bultjes van mensen met acne rosacea geen bacteriën worden gevonden, die wel voorkomen bij de ‘reguliere’ vorm van acne. De bultjes en puistjes lijken dan misschien wel erg op acne, feitelijk gezien is het dus niet hetzelfde! Deze huidaandoening is overigens niet besmettelijk.

Hoe ontstaat het?

Voor het ontstaan zijn niet echt duidelijke oorzaken. Het gaat om een abnormale reactie van de bloedvaatjes in het gezicht. Later is er sprake van chronische ontstekingen. Rosacea kan behandeld worden met bepaalde vormen van antibiotica. Er is echter geen sprake van een bacteriële infectie. Hoewel het dus geen duidelijk aanwijsbare redenen heeft, kunnen de klachten zeker verergeren door bepaalde omgevingsfactoren.

Voorbeelden hiervan zijn roken of tijd doorbrengen in rokerige ruimtes en het nuttigen van alcohol. Maar ook het eten van gekruid voedsel, blootstelling aan zonlicht, het gebruik van medicijnen en bepaalde (te agressieve) cosmetica. Of acne rosacea erfelijk is, kan nog steeds niet met zekerheid worden gezegd. Maar wetenschappers geloven wel dat genetica een rol speelt.

Bij wie komt het voor?

Acne rosacea komt over het algemeen voor vanaf het 30e jaar, voornamelijk bij vrouwen en bovendien met name bij mensen met een lichte huid.

Natuurlijke oplossingen bij acne rosacea

Een huid met acne rosacea moet behandeld worden als een zeer gevoelige huid, hiervoor moeten milde producten gebruikt worden. Vermijd producten voor de vette of onzuivere huid. Deze zijn vaak te agressief en zullen (vrijwel) geen verbetering geven, omdat acne rosacea dus geen ‘gewone’ acne is. Vermijd agressieve reinigers en producten waaraan parfum, alcohol en sulfaten toegevoegd zijn. Douche niet te heet en wrijf de huid niet onnodig hard droog. Vermijd roken, sterke temperatuurschommelingen, alcohol en gekruid eten.

Wij hebben een speciale selectie aan producten die zeer geschikt zijn voor mensen met acne rosacea!