Microplastics in make-up

11 november 2022

Plastic in cosmetica

Je staat er wellicht niet bij stil, maar nog steeds bevat heel veel cosmetica plastic deeltjes. We hebben het hier over microscopisch kleine deeltjes die in de cosmetica branche ook wel aangeduid worden als microbeads. Maar waarom bevatten bepaalde producten deze plastic deeltjes? En waarom heeft het zoveel gevolgen voor ons milieu?

 
Waarom vind je in bepaalde cosmetica plastic terug?

In cosmetica kun je plastic terug vinden om verschillende redenen. In tandpasta’s en scrubs bijvoorbeeld worden plastic bolletjes toegevoegd omdat ze een licht schurende werking hebben. Maar je kunt ook plastic deeltjes aantreffen in make-up, om zo’n product waterproof te maken bijvoorbeeld, en in deodorant. In shampoo worden de plastic deeltjes soms toegevoegd om de textuur te verbeteren of om een textuur er mooier uit te laten zien.

 
Wat gebeurt er met dat plastic als wij deze cosmetica gebruiken?

Nadat je je tanden poetst of je haar wast met producten waaraan plastic is toegevoegd, spoel je dat water, dat hierdoor in feite vervuild is, weg door de afvoer. Vanuit je afvoer komt dit in het rioolwater terecht en vervolgens in een waterzuiveringsinstallatie.
Natuurlijk wordt een deel van die plastic deeltjes uit dit water gezuiverd, maar niet alles! De rest komt uiteindelijk terecht in het zeewater.

 
Plastic in de zee

Plastic in zeewater zwerft hier jaren en jaren rond. Op deze manier worden de plastic deeltjes in jouw cosmetica uiteindelijk onderdeel van de zogenaamde ‘plastic soup’. Maar niet alleen dat! Vissen kunnen de plastic deeltjes natuurlijk ook makkelijk binnenkrijgen en op een bepaald moment eindigt zo’n vis misschien wel op jouw bord!
Je ziet dus dat iets dat zo klein lijkt als minuscule plastic deeltjes in cosmetica uiteindelijk tot een groot globaal probleem kan leiden.

 
Hoe weet ik of mijn product plastic bevat?

Die kleine plastic deeltjes zijn niet altijd met het blote oog te zien. Bovendien weten veel mensen tegenwoordig wel dat een product als scrub plastic deeltjes kan bevatten maar dat het ook aangetroffen kan worden in onder andere waterproof make-up, is veel minder bekend.
Gelukkig hebben we daarvoor de INCI-lijst. Een fabrikant van cosmetica is verplicht om zo’n lijst op zijn product te zetten, zodat jij als consument weet hoe jouw product is samengesteld.
Plastic in cosmetica kun je op de INCI-lijst onder andere terug vinden als polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate of polymethyl methacrylate.

 
Alternatieven voor plastic in cosmetica

Gelukkig wordt er steeds meer bekend over de gevaren van plastic in cosmetica. Steeds meer merken stoppen met het toepassen van plastic in cosmetica.
Er zijn dan ook voldoende alternatieven voor plastic. Zo hebben bamboepoeder, jojoba beads, suiker, zout en gemalen abrikozenpitten met elkaar gemeen dat ze een uitstekende exfolierende werking hebben! Bovendien zijn bepaalde microbeads in cosmetica gewoon overbodig en is er niet eens een alternatief nodig.

 
Alle producten bij SoloBioMooi zijn natuurlijk vrij van plastic!

Wil jij jouw eigen bijdrage leveren aan een beter milieu? Dat vinden wij fijn om te horen en we helpen je daar graag bij.
Bij ons vind je alleen maar producten die verrijkt zijn met natuurlijke en biologische ingredienten. Alle producten in onze shop zijn natuurlijk 100% vrij van plastic deeltjes.