De volgorde van je skincare routine

24 november 2022


Om optimaal van de werkzame stoffen in je skincare producten te profiteren, is het belangrijk dat je ze op de juiste manier gebruikt en het liefst in een bepaalde volgorde. Het spreekt voor zich dat reinigen vooraf moet gaan aan hydrateren. Maar gezien er zoveel producten zijn die je kunt gebruiken in je dagelijkse skincare routine, is een overzicht van de ‘ideale volgorde’ altijd handig.

Skincare routine
Dat je in de avond wat andere producten gebruikt dan overdag is logisch, maar in grote lijnen komen de stappen op hetzelfde neer:

Stap 1: reinigen
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: je huid dagelijks reinigen is een must om je huid gezond te houden, ook als je geen make-up draagt. Draag je wel make-up, dan begin je met het verwijderen van oog make-up. ‘Gewone’ removers zijn over het algemeen niet in staat om oog make-up op te lossen en al helemaal niet wanneer je waterproof oogmake-up draagt. Een milde oog make-up remover is die van Logona. Een foefje tijdens het verwijderen van oog make-up is je wattenschijfje licht vochtig maken, dan besprenkelen met remover en dat zachtjes tegen de ogen te drukken. Hierdoor weekt je make-up al beter los en hoef je niet hard te boenen. Met oogmake-up remover kun je ook make-up van je lippen en wenkbrauwen verwijderen. Dan is het tijd voor het verwijderen van de make-up van je gezicht, dat kan bijvoorbeeld met een reinigingsmelk. Dit breng je aan op een wattenschijfje en zo ‘veeg’ je de make-up als het ware van je gezicht. Daarna gebruik je een cleanser die je verdeelt over je huid en weer afspoelt met water. Bij een droge huid kan je het beste een reinigende crème pakken en bij een vette huid een gel. Ingrediënten die je in het algemeen beter kunt vermijden in reinigende producten zijn alcohol, synthetische geur-of kleurstoffen en sulfaten (SLS of SLES), omdat ze je huid kunnen uitdrogen.

Stap 2: tonic
Na het verwijderen van je make-up en het reinigen van je huid met een cleanser, komt het gebruik van een tonic. Hiermee verwijder je de laatste restjes vuil en make-up van je huid. Bovendien geeft het een heerlijke verfrissing aan je huid en afhankelijk van welke je pakt, is het een hydraterende boost voor je huid!

Stap 3: serum
Een serum bevat een hogere concentratie werkzame stoffen en je gebruikt het product als extraatje naast je dag- en/of nachtcrème. Het is dus géén vervanging daarvan. Serums zijn ontwikkeld om de conditie van je huid te verbeteren. Je kunt serums vinden voor elk huidtype, ook wanneer je jonger bent! Een serum kan vast in je routine zitten en je kunt het twee keer per dag gebruiken, maar je kan het ook zo af en toe als een boost voor je huid gebruiken. Bijvoorbeeld een maand lang. Een serum alleen volstaat meestal niet om je huid voldoende te hydrateren. Je gebruikt het dus in combinatie met een dag- of nachtcrème, het is geen vervanging van je crème.

Stap 4: oogcrème
Er is geen leeftijd waarop je ‘moet’ beginnen met het gebruik van een oogcrème, dat is afhankelijk van je huidconditie. Een oogcrème breng je met een zacht kloppende beweging aan op de oog contouren. Je hebt er maar een beetje van nodig. Oogcrème kun je overigens ook prima gebruiken voor de lip contouren!

Stap 5: dag- of nachtcrème
De volgorde van oogcrème en gezichtscrème in je skincare routine kun je zelf bepalen. Je kiest een crème op basis van wat je huid nodig heeft. Dat kan zijn: hydratatie voor een vochtarme huid en. voeding voor een droge huid Of kalmering voor een geïrriteerde huid en ga zo maar door. Een gezichtscrème aanbrengen kan ook twee keer per dag. Je kunt voor de nacht een andere variant gebruiken dan voor overdag. Een nachtcrème is vaak voller en meer voedend dan een dagcrème.