Biologische cosmetica

10 november 2022


Alle onze cosmetica producten zijn vrij van: parabenen, minerale oliën, paraffine, siliconen, sulfaten, SLS, kunstmatige kleur- en geurstoffen, synthetische parfum, hormoonverstorende stoffen en chemicaliën.


En natuurlijk dierproefvrij! :)

SoloBioMooi verkoopt uitsluitend natuurlijke en biologische huidverzorgingsproducten. Al deze producten, crèmes, serums, make-up, lotions en oliën zitten boordevol met krachtpatsers uit de natuur.
Grondstoffen en ingrediënten die écht wat voor je huid doen. Aangezien het woord 'biologisch' is beschermd zitten in biologische cosmetica (dus) biologische ingrediënten.
Natuurlijke ingrediënten komen uit de natuur en zijn niet synthetisch gefabriceerd in een laboratorium. Bij biologische cosmetica-ingrediënten gaan we nog een stap verder: deze ingrediënten worden volgens de strengste eisen geteeld - zonder kunstmest en zonder chemische bestrijdingsmiddelen. In biologische cosmetica en huidverzorging zitten geen parabenen, ftalaten, synthetische kleur- en geurstoffen, chemische stoffen, siliconen en PEG's.Door het ontbreken van al deze chemische toevoegingen is de chemische belasting voor je lichaam een stuk minder, zoals het eten van biologische voeding dat ook doet. ♥ Goed om te weten, nietwaar?

Alle producten in onze SoloBioMooi-Shop voldoen (natuurlijk) aan de volgende voorwaarden:

Veilig en vrij van nare toevoegingen: geen parabenen, synthetische stoffen, synthetische kleurstoffen en petrochemische middelen die je huid kunnen beschadigen.
Duurzaam en dierproefvrij: duurzame productie en verbouwing, geen kinderarbeid, geen dierenleed en een eerlijke verdeling van de opbrengsten. Gewoon zoals het hoort, toch?
Effectief: de biologische producten zijn niet alleen zacht, maar ook écht werkzaam en zeer effectief. De natuurlijke samenstelling is herkenbaar voor de huid en wordt heel goed verdragen. De natuur heeft ons zoveel te bieden, waarom maken we daar niet meer gebruik van? 
Transparant: géén ingrediënten die er 'stiekem' in zitten; de inhoud staat duidelijk en helder beschreven. 

100% biologische cosmetica?

Het is een misvatting dat huidverzorging en cosmetica 100% biologisch kunnen zijn. Er bestaat geen crème die uitsluitend 100% biologische ingrediënten heeft. Biologische huidverzorging en cosmetica kunnen wel een zo hoog mogelijk percentage biologisch geteelde ingrediënten bevatten cq ingrediënten uit ecologisch gecertificeerde gebieden. 'Biologisch' is een keurmerk dat alleen kan gelden voor geteelde producten. Dit keurmerk omvat een hele lijst van zeer strenge eisen en richtlijnen waar telers aan moeten voldoen. Alle biologische etenswaren die je in de supermarkten, biologische en reformwinkels kunt kopen, voldoen aan deze eisen.

 

Er zijn echter drie soorten (natuurlijke) ingrediënten die niet biologisch (kunnen) zijn maar wel veelvuldig in natuurlijke en biologische huidverzorging, cosmetica en make-up voorkomen.

Wilde ingrediënten

Wilde ingrediënten worden niet geteeld of gekweekt, maar 'gevonden'. En hoewel er niets natuurlijkers bestaat dan wildgeplukte kruiden, hebben deze kruiden geen biologisch keurmerk. Zo verwerkt UOGA UOGA handgeplukte bessen en ander fruit uit het bos in hun make-up en plukt Soley Organics wilde IJslandse kruiden voor in hun cremes.

 
Natuurlijk gekweekte ingrediënten

Het biokeurmerk is prijzig, héél prijzig voor de telers. De planten die gebruikt worden in de natuurlijke huidverzorging worden vaak geteeld door vaak kleine en zeer specialistische telers. Over het algemeen voldoen ze volledig aan de eisen van het bio-keurmerk, maar hun producten/oogst draagt dit keurmerk niet. Veel fabrikanten van natuurlijke cosmetica gebruiken ingrediënten van deze telers.

 
Gewonnen ingrediënten

Zoals gezegd is het biokeurmerk alleen van toepassing op gekweekte en geteelde ingrediënten. Veel bestanddelen van natuurlijke cosmetica worden helemaal niet geteeld maar gewonnen. Voorbeelden zijn water, (natuurlijke) zouten en (natuurlijke) mineralen. Ook deze ingrediënten dragen niet het biokeurmerk. 

In tegenstelling tot de synthetische in een laboratorium gemaakte geur worden de 100% natuurlijke etherische oliën onder invloed van zonlicht en zonnewarmte gevormd in de bloemen, bladeren, vruchten en schors van planten en bomen. Maanden hebben deze planten en bomen er over gedaan om een unieke uitgebalanceerde geur te ontwikkelen. 
Biologische cosmetica bevat geen synthetische pesticiden, geurstoffen of genetisch gemodificeerde grondstoffen. Er zitten ook geen petrochemische stoffen of kunstmatige chemicaliën in. Biologische cosmetica bevat natuurlijke en biologische ingrediënten. Dankzij de hoge concentratie van actieve bestanddelen afkomstig van planten en profiterend van hun natuurlijke genezende kracht is biologische huidverzorging en cosmetica zeer efficiënt. Aloë vera, roos, rozemarijn, lavendel, citrus, duindoorn, calendula, ogentroost, arnica, tijm, granaatappel, sesam, appel, ...en nog veel en veel meer... hebben allemaal een uniek effect op je huid en je lichaam zonder schade op lange termijn.

 
Biologische cosmetica is veilig

Geen schadelijke gevolgen zoals (vaak/soms - vul zelf maar in) bij reguliere cosmetica

De chemische en synthetische stoffen die in reguliere cosmetica zitten, worden in verband gebracht met kanker, afwijkingen aan het centrale zenuwstelsel en hormonale storingen. Je huid is het grootste opname-orgaan van je lichaam en alles wat je op je huid smeert komt uiteindelijk in je bloedbaan terecht. Deze veelal synthetische/chemische stoffen worden opgeslagen in weefsels en kunnen zo over de jaren heen een cumulatief effect hebben.

Biologische cosmetica zijn vrij van gifstoffen.

We weten nog lang niet alles over wat de natuur ons aan pure en gezonde ingrediënten heeft te bieden, maar we weten wel dat het er erg veel zijn. Héél erg veel. Stuk voor stuk ingrediënten die werkelijk worden opgenomen door je huid en daardoor ook echt werkzaam zijn. 

 
Biologische cosmetica dierproefvrij en duurzaam

Biologische cosmetica is (veel) minder belastend voor onze aarde. De huidverzorgingsproducten worden geproduceerd door duurzame en groene bedrijven, die op een biologische of biologisch-dynamische wijze de ingrediënten produceren. Natuurlijk wordt er geen gebruik gemaakt van synthetische chemicaliën die de bodem en het water vervuilen. 

Fair Trade
Fair Trade staat bij veel producenten hoog in het vaandel. Elke schakel in de het productieproces is belangrijk en iedereen in de keten mag een eerlijke boterham verdienen. Dus ook de vaak arme, lokale gemeenschappen. 

Proefdiervrij
Gecertificeerde biologische cosmetica is gegarandeerd dierproefvrij. Gelukkig maar. 

 
Biologische cosmetica is effectief

Effectief
Naast het feit dat biologische producten verantwoord en zacht voor je huid zijn, werken ze ook nog eens. Meerdere studies hebben bewezen dat producten uit de natuur (zonder toevoegingen) uiterst effectief werken. Biologische cosmetica komen in alle soorten en maten, ze maken je haar glanzend en gezond, je huid zacht en stralend, voorkomen vroegtijdige veroudering, ze ondersteunen het herstellende vermogen van je huid, beschermen je huid tegen de schadelijke invloeden van de zon, en genezen een probleemhuid. Daarbij ruiken de producten over het algemeen verrukkelijk door het gebruik van pure en natuurlijke geuren en pure etherische oliën. 

Gewenningstijd
Wanneer je overstapt van reguliere naar biologische cosmetica, dan kan het voorkomen dat je eraan moet wennen. Lang niet iedereen heeft hier last van, maar het kan voorkomen. Het kan namelijk enige tijd kosten voordat je huid hersteld is van je 'oude' producten.
In sommige gevallen kan dit wel een maand duren en het kan zelfs voorkomen dat de huid in eerste instantie verslechtert en daarna pas verbetert. Dit is een GOED teken. Raak niet in paniek en laat de natuur z'n werk doen, neem de tijd en laat je huid zich rustig herstellen. 

Heb je vragen over deze gewenningstijd, wil je de ervaringen van anderen horen; we vinden het leuk als je belt of mailt met deze of andere vragen. 

 
Biologische cosmetica is transparant

Transparant
Gelukkig is het sinds een aantal jaar verplicht de INCI’s (ingrediënten) op de verpakking te vermelden. INCI staat voor International Nomenclature Cosmetic Ingredient, oftewel Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten.

Bij elk product staat precies beschreven wat er in zit en níet in verhullende termen die je niets zeggen. In kant en klare taal zeggen wij wat er wel en ook wat er niet in onze producten zit. Zo weet je precies wat je op je huid en in je haar aanbrengt en kun je bewust kiezen voor veilige gezonde huidverzorgingsproducten en cosmetica.