Geniet van 20% korting op het HELE assortiment tijdens de WINTER SALE!
Sluiten

Alcohol in cosmetica

03 november 2022


In natuurlijke cosmetica zit het zachte natuurlijke graan alcohol. Deze alcohol droogt de huid niet uit. In de ingrediëntenlijst herkenbaar als 'Alcohol (grain ethanol)'.


Alcohol in cosmetica, het heeft nogal een nare bijsmaak. Veel mensen willen het vermijden, omdat alcohol immers ‘bekend’ staat om zijn uitdrogende en irriterende werking, maar dat kan best moeilijk zijn aangezien veel merken het toch in hun producten stoppen. Maar waarom eigenlijk?

De ene alcohol is de andere niet
Er zijn verschillende soorten en vormen van alcohol. Eigenlijk kun je dit een beetje vergelijken met sulfaten; er zijn agressieve varianten die de huid irriteren, en milde(re) die je wel veilig kunt gebruiken. Zo is het ook met alcohol.

De concentratie van alcohol in cosmetica
Op de INCI-lijst van een product kun je aflezen of er alcohol in je product zit, en meestal ook welke vorm dit dan is. Je kunt van de INCI-lijst ook afleiden of de concentratie van alcohol in jouw product hoog is. Hoe hoger een bepaald ingrediënt op de INCI-lijst staat, des te hoger is de concentratie ervan. Staat alcohol dus laag op de INCI-lijst, dan is de concentratie ervan niet hoger dan 10% en 

Wat zijn vet-alcoholen?
Vet-alcohol is een onderdeel van natuurlijk vet of olie. Een voorbeeld: laurinezuur wordt verkregen door een destillatie uit kokosvet. Onder druk wordt waterstof aan het vetzuur toegevoegd. Het eindproduct van vetzuur en waterstof is een vetalcohol: een wasachtige compacte substantie. Alhoewel het chemisch gezien wel tot de alcoholgroep behoort is het niet te vergelijken met pure alcohol en zijn eigenschappen. Lavera gebruikt in emulsies verschillende plantaardige vet-alcoholen (geproduceerd volgens NaTrue) als emulgator en om consistentie te geven aan emulsies.

Droogt alcohol je huid uit?
Hierbij is het alcoholpercentage in cosmeticaproducten van belang. Voor gezichtstonic adviseren dermatologen een percentage tussen 10 en 20%, afhankelijk van de huid. De geadviseerde hoeveelheid voor deodorants is zelfs nog hoger. Bij het maken van recepturen volgen de fabrikanten deze adviezen. Sterke uitdroging, huidbeschadiging en/of irritaties zijn daarom niet te verwachten.

Is alcohol in cosmetica producten schadelijk?
Hierbij is de zuiverheid van de gebruikte grondstof van de alcohol de doorslaggevende factor. Alcohol is een natuurlijke grondstof. De kwaliteit van de alcohol wordt ook sterk beïnvloed door het gebruikte productieproces. Natuurlijke 100% alcohol wordt vaak gedenatureerd (ondrinkbaar gemaakt) vanwege de lagere kosten. De middelen die daarvoor gebruikt worden zijn vaak van synthetische herkomst en maken deze alcohol ondrinkbaar. De gedenatureerde alcohol is een goedkope grondstof die veel in de cosmetica- productie wordt gebruikt. Hiermee ontlopen bedrijven de hoge accijns op drinkbare alcohol. Deze zogenaamde cosmetische alcohol kan, door de gebruikte synthetische middelen, aanleiding geven tot allergische reacties. Lavera gebruikt bij de productie van de Baby en Kind Neutral lijn pure natuurlijke alcohol die niet gedenatureerd is. Voor alle andere lijnen gebruiken wij een pure alcohol die alleen met natuurlijke (niet synthetisch) essentiële oliën gedenatureerd wordt.

Waarom zit er alcohol in cosmetica?
Alcohol wordt toegepast om verschillende redenen.  Alcohol heeft een ontvettende werking. Je komt het dus vaak tegen in reinigende producten voor een vette huid. 

Ook vanwege zijn antibacteriële eigenschappen is alcohol een belangrijk ingrediënt. In de gezichtstonic is alcohol toegevoegd vanwege zijn ontvettende eigenschappen gebruikt en in deodorants wordt alcohol gebruikt om geuren te verdrijven.

Vormen van alcohol om te vermijden
Er zijn een paar varianten alcohol die je beter kunt vermijden. Een van de meest voorkomende is alcohol denat, dit is een vrij harde alcohol. Ook ethanol, ethyl alcohol, methanol en isopropyl alcohol zijn harde en agressieve varianten die je eigenlijk liever niet terug wilt zien in je cosmetica.
Benzyl alcohol wordt tot 10% veilig bevonden in onze huidverzorgingsproducten door de FDA.
Binnen de natuurcosmetica zul je deze alcohol dus achteraan de ingrediënten lijst vinden.

Veilige(re) vormen van alcohol
Veilige vormen van alcohol worden ook wel eens vet-alcoholen genoemd. Deze zijn letterlijk vettig, niet uitdrogend dus, en zullen geen uitdrogende werking op de huid hebben. Voorbeelden hiervan zijn cetearyalcohol, behenylalcohol, stearylalcohol en cetylalcohol.

Het effect van alcohol op de huid
We hebben het nu gehad over de verschillende soorten alcohol en de concentratie ervan. Je snapt nu dat het effect van alcohol op de huid geheel afhankelijk is van over welke vorm van alcohol we praten, hoe hoog de concentratie ervan is, maar bijvoorbeeld ook of er eventueel terugvettende ingrediënten in het product zitten, die de negatieve werking eventueel wat kunnen compenseren.