• Gezonde cosmetica
  • Verzendkosten 3,95, gratis vanaf 25,-
  • Besteld op werkdagen voor 12:00 uur,
    volgende dag geleverd
  • Klanttevredenheid 9.5/10

Vegan en cosmetica

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in vegan
Vegan en cosmetica

De term vegan/veganisme zien we steeds vaker voorbijkomen, niet alleen op het gebied van cosmetica, maar bijvoorbeeld ook bij voeding, kleding en lifestyle. Vegan is dan ook a way of life.

Shop hier vegan cosmetica.

Wat is een vegan levensstijl?

De meeste mensen kennen het begrip vegetariër wel. Dit zijn mensen die geen vlees eten. Een veganist gaat echter nog een stap verder, want veganisten eten en drinken niet alleen geen vlees of dierlijke producten, zij gebruiken überhaupt niets wat afkomstig is van dieren.
Een veganist zal bijvoorbeeld geen leer, bont of zijde dragen, maar ook geen cosmetica producten in de badkamer hebben waar dierlijke ingrediënten in zitten.

Cosmetica ingrediënten van dierlijke oorsprong

Ja, die zijn er nogal veel. Meer dan je denkt zelfs. Wanneer je op de INCI-lijst van je cosmetica kijkt, zul je zien dat er veel ingrediënten afkomstig zijn van dieren. Voor de hand liggende zijn bijvoorbeeld lanoline, bijenwas en honing, maar wist je dat collageen, elastine, hyaluronzuur, keratine en retinol ook allemaal van dierlijke afkomst kunnen zijn?

Is vegan cosmetica hetzelfde als dierproefvrije cosmetica?

Nee, de termen vegen en dierproefvrij staan niet synoniem aan elkaar. Vegan producten zijn dierproefvrij, een vegan wil geen dierlijke producten gebruiken en zal dus ook het lijden van dieren door dierproeven niet ondersteunen door producten te kopen waarvoor dierproeven gedaan zijn. Niet alle dierproefvrije cosmetica is echter vegan. Er bestaan voldoende voorbeelden van cosmetica die niet op dieren getest is, maar die wel dierlijke ingrediënten bevatten.

Wil jij gaan voor vegan cosmetica?

Steeds meer mensen kiezen voor een vegan way of life. Op bepaalde vlakken zal het eenvoudiger te bepalen zijn of een product voldoet aan de eisen van een veganist, dan bij een ander product. Wanneer je wilt gaan voor vegan cosmetica, is er in ieder geval meer dan genoeg keus.
Prachtige merken en producten die je als vegan met een meer dan gerust hart kunt gebruiken omdat ze geheel cruelty-free zijn en geen dierlijke bestanddelen bevatten.

Uiteraard hoef je als veganist geen concessie te doen aan de werking, houdbaarheid of kwaliteit van je product, want deze zijn allen net zo goed als bij ‘reguliere’ producten. Veel producten geven op hun verpakking al aan dat ze ‘vegan’ zijn, en in veel webshops die natuurlijke en biologische cosmetica verkopen, worden vegan producten vaak ook uitgelicht, zodat je in een oogopslag kunt zien welke geschikt zijn voor jou.

Wij maken gebruik van cookies. Indien je verder gaat op deze website, ga je daarmee akkoord. Meer informatie vindt je in ons privacybeleid Manage cookies