• Gezonde cosmetica
 • Verzendkosten 3,95, gratis vanaf 25,-
 • Besteld op werkdagen voor 12:00 uur,
  volgende dag geleverd
 • Klanttevredenheid 9.5/10

Vegan cosmetica

 • Geplaatst op
Vegan cosmetica

Steeds meer mensen stappen over op een vegetarische of zelfs vegan levenswijze. Bij SoloBioMooi hebben we een groot aanbod vegan cosmetica. En we blijven rondkijken voor nieuwe veganistische producten. Dus heb je een tip, laat het ons dan zeker weten! Wil je er meer over weten? Kijk mee!

Wat is veganisme?

Veganisten eten niet alleen geen vlees of vis. Ze gebruiken ook geen dierlijke producten, zoals kaas en eieren. Ze gebruiken geen verzorging, kleding of andere producten waar dierlijke ingrediënten in verwerkt zitten. Denk hierbij aan glycerine, honing en bijenwas. Ook mogen de producten niet getest zijn op dieren. Gelukkig is het aanbod veganistische producten de afgelopen jaren steeds groter geworden. Er worden steeds meer producten gemaakt zonder dierlijke ingrediënten. En dat zonder in te leveren op de kwaliteit, want de meeste producten hebben die dierlijke ingrediënten helemaal niet nodig!

Certified Vegan en Vegan Friendly

Om er zeker van te zijn dat je een vegan cosmeticaproduct koopt, zijn er het Certified Vegan en het Vegan Friendly logo. Het Certified Vegan logo is een internationaal geregistreerd keurmerk, dat laat zien dat het voldoet aan de standaarden van Vegan Action (US). Duizenden producten zijn geregistreerd bij Vegan Action: van etenswaren tot vegan make-up en vegan huidverzorging. Het Vegan Friendly logo is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Vegan Friendly is geen keurmerk en zegt dus niets over producten. Het is meer een Vegan Friendly Promotie. Ze promoten eetgelegenheden, winkels en andere initiatieven die een (deels) veganistisch aanbod hebben. SoloBioMooi ondersteunt zo'n mooie actie graag, we zijn dan ook Vegan Friendly deelnemer.

Vegan cosmetica - 100% plantaardig

Bij SoloBioMooi vind je veel vegan cosmetica. Deze zijn herkenbaar aan het woord “vegan”, op de pagina bij het product. Sowieso zijn al onze producten dierproefvrij. Echter is in sommige producten bijvoorbeeld honing verwerkt en daarom zijn deze producten niet geschikt voor veganisten. Van de meeste producten weet men dat ze van dieren afkomstig zijn, zoals honing. Maar er zijn ook ingrediënten waarvan je misschien niet wist dat ze van dierlijke afkomst zijn. Wij hebben de meest voorkomende dierlijke ingrediënten in cosmetica voor je op een rij gezet met daarbij een korte uitleg. Bijenwas/bijenhoning: zit in lipbalsem, bodylotion, lipstick, lipgloss en crèmes. Carmine komt van luizen en geeft de roze/rode kleur aan o.a. lippenstift. Collageen wordt o.a. uit vissen gehaald en zit in in gezicht en bodycrèmes. Elastine wordt uit o.a. koeien gehaald: zit ook in crèmes en lotions. Glycerine is een dierlijk vet: zit in cremes, lotiones en tandpasta. Hyaluronic acid komt uit huid of gewrichten: zit in crèmes, maskers en peelings. Keratine komt uit botten, haar en hoeven: zit in haarverzorgingsproducten. Lactic acid komt uit bloed, spieren of melk: gebruikt als conserveringsmiddel. Lanoline is wolvet van schapen: zit in lotions en crèmes. Parfum kan echt uit van alles en nog wat komen. Retinol komt uit lever of eieren: zit vooral in gezichtscrèmes. Stearic acid (stearyl alcohol) is dierlijk vet: in deodorant, gezicht, bodylotion Vitaminen veelal van vissen: zit in heel veel cosmetica. Zijde komt van zijderupsen: zit in haarverzorgingsproducten.

Vegan ingrediënten?

Je vraagt je door bovengenoemd lijstje misschien af hoe producenten vervangers voor die ingrediënten vinden? Ook dat hebben we voor je op een rij gezet. Hieronder vind je de meest voorkomende vervangers:

 • Carmine wordt gemaakt van geplette Cochenille luizen en geeft de rode kleur aan lipstick en blush. Bij vegan komt dit uit kruidenextracten en mineralenpoeders.
 • Parfum komt in natuurlijke cosmetica uit etherische oliën en is nóóit synthetisch.
 • Hyaluronzuur in natuurlijke cosmetica komt uit het extract van de Mirreboom.
 • Lactic acid wordt gemaakt door kristalsuiker te laten gisten met bacteriën.
 • Retinol is de dierlijke variant voor vitamine A. Vegan is caroteen uit worteltjes.
 • Stearic acid/Stearinezuur wordt gemaakt uit de verzeping van plantaardige oliën.
 • Zijde wordt vervangen door Shellac. Dit is een hars die achtergelaten wordt door lakschildluis op boomschors. Een andere manier is plantaardige wax.
 • Glycerine, vitaminen, zuren en kleurstoffen worden gehaald uit plantaardige extracten en eventueel uit minerale poeders.
 • Bijenwas, honing en propolis kunnen worden geoogst zonder bijen schade te berokkenen, door ze op eigen honing te laten overwinteren. Meestal wordt dan één raat honing in de kas gelaten. Dit is onderdeel van de reglementering voor Biologisch imkeren. Voor conventionele honing/bijenwas/propolis wordt de volledige kas geoogst. Daardoor sterven de bijen van de honger naarmate de winter nadert, enkel de koningin wordt “bewaard”.

Heb je vragen over vegan producten of twijfel je of een bepaald product vegan is? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag! Natuurlijk doen wij ons best om de juiste producten als vegan te benoemen, maar het kan voorkomen dat we een vergissing maken. Kom je zo’n vergissing tegen? Laat het ons dan zeker weten, zodat wij het direct kunnen aanpassen. Bekijk onze vegan cosmetica in onze webshop!

Wij maken gebruik van cookies. Indien je verder gaat op deze website, ga je daarmee akkoord. Meer informatie vindt je in ons privacybeleid Manage cookies