• Gezonde cosmetica
  • Verzendkosten 3,95, gratis vanaf 25,-
  • Besteld op werkdagen voor 12:00 uur,
    volgende dag geleverd
  • Klanttevredenheid 9.5/10

Sulfaten SLS en SLES in shampoo

  • Geplaatst op
Sulfaten SLS en SLES in shampoo

Wanneer we tijdens het douchen onze haren wassen, willen we eigenlijk meer dan ‘slechts’ schoon haar. We zoeken verzorging, bescherming, hydratatie en voeding in onze haarproducten. Maar wist je dat er ook sulfaten in je shampoo zitten? Sulfaten zitten ook in schoonmaakmiddelen.

Shop hier sulfaatvrije haarverzorging

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten zijn zogenaamde surfactants: stoffen die in combinatie met water gebruikt worden om vuil en vet op te lossen. Sulfaten kunnen voorkomen in alle producten om te reinigen; cleansers voor het gezicht, showergels, badschuim, tandpasta en dus ook shampoo. Maar sulfaten komen ook voor in schoonmaakmiddelen! Kun je nagaan hoe agressief deze soms kunnen zijn.

Verschillende soorten sulfaten

Er zijn verschillende sulfaten, agressieve en minder agressieve. De meest voorkomende in reguliere producten zijn SLS oftewel Sodium Lauryl sulfate en SLES oftewel Sodium laureth sulfate. Vaak staan ze ook nog eens hoog bovenaan op de ingrediëntenlijst. Hoe hoger een ingrediënt op de INCI-lijst staat, des te hoger is de concentratie ervan.

Wat doen sulfaten in haarverzorging?

Sulfaten reinigen, dat is duidelijk. Op zich is die reinigende werking natuurlijk ook hetgeen wat we zoeken, maar helaas moeten we hierbij wel een kanttekening plaatsen. Sulfaten maken namelijk geen onderscheid in vet en vuil dat je graag kwijt wilt, en de natuurlijke huidvetten die je (hoofd) huid nodig heeft als natuurlijke beschermingslaag. Op den duur kan je huid dus uitgedroogd raken door het reinigen met sulfaten. Een uitgedroogde huid kan geïrriteerd zijn, rood, en zelfs pijnlijk. Een uitgedroogde huid is geen gezonde huid.

Betekent schuim echt schoon?

Raar maar waar! Veel mensen associëren schuim nog steeds met schoon. Een surfactant verlaagt de oppervlakte spanning waardoor er schuim gecreëerd wordt. In feite zou je kunnen zeggen dat des te hoger de concentratie sulfaten in een product, des te meer schuim. Je snapt nu waarschijnlijk wel dat meer schuim helaas ook gepaard gaat met een meer uitdrogende werking van het product. Schuim staat dus zeker niet synoniem aan schoon.

Natuurlijke shampoo zonder sulfaten

Sulfaten worden nog steeds veel toegepast in cosmetica, vanwege de reinigende, maar ook vanwege de schuimende werking. Het is bovendien een relatief goedkoop ingrediënt. Gelukkig kun je agressieve sulfaten prima vermijden, want in de natuurlijke cosmetica zijn er genoeg alternatieven om huid en haar te reinigen, reinigers afkomstig van kokosnootolie bijvoorbeeld. Bovendien bevatten natuurlijke formules daarnaast ook nog eens diverse verzorgende en beschermende ingrediënten die de haren tijdens het wassen heerlijk verzorgen.

Shop hier sulfaatvrije haarverzorging

Wij maken gebruik van cookies. Indien je verder gaat op deze website, ga je daarmee akkoord. Meer informatie vindt je in ons privacybeleid Manage cookies