• Gezonde cosmetica
  • Verzendkosten 3,95, gratis vanaf 25,-
  • Besteld op werkdagen voor 12:00 uur,
    volgende dag geleverd
  • Klanttevredenheid 9.5/10

Rosacea

  • Geplaatst op
Rosacea

Rosacea

Goed zorgen voor je huid is belangrijk om deze mooi en gezond te houden.
In bepaalde gevallen kan het echter heel lastig zijn om te bepalen wat je huid nu eigenlijk nodig heeft.
Om de juiste huidverzorging te selecteren is het in de eerste plaats belangrijk om te weten met welk probleem je huid eventueel te maken heeft.
In dit artikel gaan we het hebben over rosacea, een huidaandoening die vaak voorkomt, maar best lastig te herkennen is. Hoe moet je een huid met rosacea eigenlijk behandelen?

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische huidaandoening die niet besmettelijk is. Mensen die hier last van hebben, hebben (heftige) rode verkleuringen op het gezicht. Bij rosacea worden de bloedvaatjes wijder waardoor ze door de huid heen schemeren.
Deze verkleuringen zijn met name zichtbaar op de neus en op de wangen. Naast roodheid hebben mensen met rosacea ook last van zwellingen, bultjes en puskopjes in het gelaat. Deze puskopjes lijken eigenlijk wel op acne, alleen het verschil met rosacea is dat hier geen comedonen, oftewel mee-eters zichtbaar zijn, wat wel het geval is bij acne.

Wat is de oorzaak van rosacea?

Het is niet precies bekend waar rosacea door wordt veroorzaakt. Sommige wetenschappers geven aan dat er sprake is van een erfelijke factor. Feit is dat de huidaandoening vaker voorkomt bij mensen met een lichte huid en bovendien hebben meer vrouwen dan mannen er last van.
Het is echter wel zo dat de symptomen bij mannen vaak heftiger zijn dan bij vrouwen. Rosacea begint meestal rond het 30e levensjaar.

Wat is kenmerkend voor de huid met rosacea?

Buiten de heftige roodheid, zwellingen, bultjes en puskopjes zijn er meerdere symptomen.
Mensen met de aandoening lijken vaak continue te blozen. Ook zijn er vaak kleine bloedvaatjes zichtbaar op de huid. Deze lijken nog het meest op kleine ‘kronkeltjes’.
Rosacea gaat in bepaalde gevallen gepaard met oogproblemen. De ogen zijn dan geïrriteerd en zien er ook bloeddoorlopen en waterig uit. Het zicht kan zelfs op den duur verslechteren.
Verder kan de huid zeer droog aanvoelen en uiteindelijk zelfs gaan steken of zelfs branden.
Tot slot kunnen mensen met rosacea een zwelling op de huid ervaren. Dit gebeurt vaak rond de neus en treft meer mannen dan vrouwen.

Welke factoren kunnen rosacea verergeren?

Mensen met rosacea zullen waarschijnlijk wel herkennen dat hun huidbeeld niet altijd het zelfde is. De symptomen kunnen in intensiteit verschillen.
Er zijn een aantal duidelijke triggers die rosacea kunnen verergeren; roken of het doorbrengen in rokerige ruimtes bijvoorbeeld, maar ook het consumeren van sterk gekruid eten, warme dranken en alcohol.
Verder kunnen blootstelling aan zon en warmte in het algemeen ook rosacea doen verergeren. Ook bij inspanning wordt vaak gezien dat het probleem verergerd wordt.

Wat kun je zelf doen aan rosacea?

Rosacea kun je in feite niet zelf behandelden. In bepaalde gevallen schrijft de huisarts of dermatoloog antibiotica zoals tetracycline voor. Ook wordt er wel gebruik gemaakt van metronidazol crème.
Het spreekt voor zich dat het met rosacea slim is om eerder genoemde triggers zoveel mogelijk te voorkomen; niet roken, drinken en (overmatige / onbeschermde) blootstelling aan zon vermijden.

Hoe verzorg je je huid met rosacea?

Laten we vooropstellen dat het voor de ‘behandeling’ van rosacea belangrijk is dat je de huidaandoening herkent. Soms zien mensen de puskopjes en zwellingen namelijk aan voor acne, maar dit is het niet.
De huid met rosacea moet behandeld worden als een gevoelige huid, en absoluut niet als een onzuivere huid.
Verder is de huid met rosacea niet vet, maar juist droog. Dan is het goed om te weten dat de barrièrefunctie van de huid met rosacea verstoord is. In feite zou je kunnen zeggen dat je huid ‘ziek’ is en hierdoor is je huid niet meer in staat om zichzelf te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Ingrediënten om te vermijden

Verzorg een huid met rosacea als een gevoelige / droge huid en vermijd in ieder geval producten met sulfaten, alcohol en parfum. Ook producten met glycolzuur en vitamine A zijn vaak te heftig.
Gebruik liever ook geen scrubs, peelings en moddermaskers op de huid met rosacea. Douche verder niet te heet en wrijf de huid na het douchen niet te hardhandig droog.
Zachtjes deppen met een handdoek is vaak beter. Een hydraterende gezichtscrème is altijd aan te bevelen. Wij maakten hier een selectie van zachte en milde producten die je veilig kunt gebruiken op een huid met rosacea.

Wij maken gebruik van cookies. Indien je verder gaat op deze website, ga je daarmee akkoord. Meer informatie vindt je in ons privacybeleid Manage cookies