• Gezonde cosmetica
  • Verzendkosten 3,95, gratis vanaf 25,-
  • Besteld op werkdagen voor 12:00 uur,
    volgende dag geleverd
  • Klanttevredenheid 9.5/10

Psoriasis

  • Geplaatst op
Psoriasis

Psoriasis is een vervelende huidaandoening die zich uit in rode en schilferende plekken. Je kunt hier op ieder moment en op elke leeftijd last van krijgen. Het is één van de meest voorkomende huidaandoeningen ter wereld en voor een deel erfelijk bepaald. In dit artikel geven we je wat meer uitleg!

Psoriasis is een vervelende huidaandoening die zich uit in rode en schilferende plekken. Je kunt hier op ieder moment en op elke leeftijd last van krijgen. Het is één van de meest voorkomende huidaandoeningen ter wereld en voor een deel erfelijk bepaald. In dit artikel geven we je wat meer uitleg! 

Wat is psoriasis?

Psoriasis uit zich bij iedereen anders. De een heeft het over zijn hele lichaam, terwijl het bij de ander niet verdergaat dan de hoofdhuid.
In welke vorm dan ook, de meeste mensen met deze aandoening hebben er veel last van. Het is niet alleen een vervelend gevoel, het ziet er ook niet mooi uit. Hoe het precies ontstaat weet men niet. Maar het is wel bekend dat alcohol, roken, hormonale factoren en stress van invloed kunnen zijn in de mate waarop je hier last van hebt.

Een gezonde huid is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige mensen worden geboren met een huidziekte of krijgen plotseling te maken met een (heftig) huidprobleem.
Psoriasis is een veelvoorkomende huidaandoening. Voorkomen en volledig genezen kun je het niet, maar er zijn wel bepaalde zaken waar je rekening mee kan houden wanneer je er mee te maken hebt.

Psoriasis is een chronische ziekte aan de huid. De symptomen ontstaan omdat het immuunsysteem van mensen met psoriasis verkeerde signalen naar de huid zendt. Hierdoor maakt de huid veel sneller dan normaal nieuwe cellen aan.
Om je een idee te geven; de groeicyclus van de huid duurt normaal gesproken vijfentwintig tot dertig dagen. Bij mensen met psoriasis neemt dit proces slechts vier tot zes dagen in beslag. Dat is vier keer zo snel! Bij psoriasis worden er (op bepaalde plekken van het lichaam) dus te veel en te snel nieuwe huidcellen aangemaakt. Dit resulteert in een opeenstapeling van cellen; een dikkere, geïrriteerde, rode, schilferige plek. Psoriasis is niet besmettelijk of gevaarlijk, wel kan het, zoals je je kunt voorstellen, uitermate vervelend en zelfs pijnlijk zijn.

Hoe ontstaat psoriasis?

Er zijn diverse vormen van psoriasis, en de symptomen kunnen dus van persoon tot persoon verschillen. Zo is er verschil in de schilfering, de plekken op het lichaam waar psoriasis voorkomt en de ernst ervan. Psoriasis treft vrij veel mensen, ongeveer 1 op de 40 mensen in Nederland hebben er last van.
Er is niet heel veel bekend over de oorzaak van deze huidziekte, alhoewel er onderzoekers zijn die beweren dat erfelijkheid een rol speelt. Het kan op elke leeftijd ontstaan.
Er zijn bepaalde factoren die de ziekte kunnen triggeren, belangrijke daarvan zijn beschadigingen van de huid, verbranding, (bacteriële) infecties en stress. Niet zozeer veroorzakers, maar wel triggers die de symptomen kunnen verergeren zijn een koude, vochtige omgeving, bepaalde medicijnen, roken en het nuttigen van alcohol.

Wat zijn de symptomen van psoriasis?

Psoriasis kan zich op verschillende manieren uiten. Hoe psoriasis er uit ziet, is dus verschillend van persoon tot persoon. Meestal uit het zich in (grote) rode plekken op de huid waar schilfers op zitten.
Die schilfers laten makkelijk los en zijn vaak wit of grijzig van kleur.
Plekken waar psoriasis vaak voorkomt zijn knieën en ellebogen, maar het kan ook voorkomen op het hoofd en de onderrug. Ook komt het voor in lichaamsplooien, in de oksels en in de liezen bijvoorbeeld.
Vaak komen de plekken symmetrisch op het lichaam voor. Het komt niet tot nauwelijks op het gezicht voor. Sommige vormen van psoriasis gaan gepaard met gewrichtsklachten en nagelproblemen.
De huid met psoriasis kan erg heftig jeuken, zeer droog zijn en pijnlijk aanvoelen.

Wat kun je zelf doen aan psoriasis?

Psoriasis is niet te genezen, maar vaak wel op een efficiënte manier te behandelen. Die behandeling is natuurlijk ook deels gericht op het verminderen van de jeuk en de pijn die psoriasis niet zelden met zich meebrengt. Crèmes verrijkt met natuurlijke oliën kunnen vaak heel heilzaam zijn.
De moleculen van natuurlijke oliën zijn namelijk vrij klein, waardoor ze snel door de huid kunnen worden opgenomen. Ingrediënten zoals vitamine E, (vette) boters zoals sheaboter en cacaoboter en oliën zoals arganolie doen het vaak goed op een huid met psoriasis.
Douchen moet je zeker niet te heet doen en zorg ervoor dat je je huid na afloop voorzichtig droogdept, in plaats van hardhandig droog wrijft. Probeer verder zo min mogelijk aan de schilfertjes te krabben. Zonlicht, maar absoluut met mate en alleen met een goede SPF, kan de klachten wat verminderen.
Er bestaat ook lichttherapie met ultra-violet licht. Hier hebben wij alle producten voor je bij elkaar gezet waar je met een huid met psoriasis baat bij zou kunnen hebben.

Wij maken gebruik van cookies. Indien je verder gaat op deze website, ga je daarmee akkoord. Meer informatie vindt je in ons privacybeleid Manage cookies