• Gezonde cosmetica
  • Gratis verzenden vanaf 45,-
  • Voor 15.00 besteld, volgende dag in huis
  • Klanttevredenheid 9,5,/10

Minerale olie

  • Geplaatst op

In veel cosmetica producten wordt minerale olie gebruikt. Maar wat is dit nu eigenlijk? Waar komt minerale olie vandaan en wat is het effect ervan op de huid? Wat is minerale olie eigenlijk?

In veel cosmetica producten wordt minerale olie gebruikt. Maar wat is dit nu eigenlijk? Waar komt minerale olie vandaan en wat is het effect ervan op de huid?

Wat is minerale olie eigenlijk?

Minerale olie is een verzamelnaam voor zogenaamde geraffineerde vloeibare koolwaterstoffen. Voorbeelden van minerale olien zijn bijvoorbeeld paraffinum liquidum en petroleum.
Hoewel de term ‘mineraal’ wellicht anders doet vermoeden, is minerale olie geen natuurlijk danwel puur ingredient. Petroleum ontstaat namelijk uit resten van dierlijk en plantaardig leven die zijn blootgesteld aan hoge druk en extreme temperaturen. Wanneer deze olie gewonnen wordt, moet het eerst een zogenaamd raffinage-proces ondergaan. Dit betekent dat de olie gezuiverd moet worden.
Je kunt je voorstellen dat minerale olien zo’n intensief zuiveringsproces moeten ondergaan voordat ze op de huid kunnen en mogen gebruikt worden, dat er na dat proces eigenlijk niet veel meer over is van het originele materiaal.

Waarom wordt minerale olie gebruikt in cosmetica?

Minerale olie wordt erg veel toegepast in cosmetica, en wel om diverse redenen.
De belangrijkste is dat minerale olie erg goedkoop is. Verder heeft het geen kleur en geen geur en het is lang houdbaar. Het bederft niet snel. Minerale olie kom je verder nogal vaak tegen in producten die om medische redenen worden voorgeschreven voor de huid.
Minerale olie houdt bijvoorbeeld schadelijke invloeden van buitenaf tegen doordat het een beschermende laag legt. Bij een bepaalde concentratie en mits niet te lang gebruikt, kan minerale olie een (zeer) beschadigde huidbarriere helpen herstellen. Het wordt om die reden bijvoorbeeld voorgeschreven aan mensen met eczeem.

Hoe herken je minerale olie in cosmetica?

Wil je minerale olie in cosmetica perse vermijden, maar weet je niet zo goed hoe? Het makkelijkst is om op de INCI-lijst van je product te kijken.
Elke fabrikant is verplicht om een INCI-lijst op zijn product te plaatsen. Hoe hoger een ingredient op deze lijst staat, des te hoger is de concentratie ervan. Minerale olien in cosmetica zijn bijvoorbeeld liquid petrolatum, petroleum oil, liquid paraffin en paraffin oil.

Wat zijn de nadelen van minerale olie in cosmetica?

Minerale olie legt een afsluitende laag op de huid. Op zich kan zo’n laag beschermend werken, maar op de lange termijn wordt hierdoor de vochthuishouding van de huid geblokkeerd.
Minerale olie houdt inderdaad vocht vast, maar laat tegelijkertijd ook geen vocht in de huid toe.
Dit betekent in feite dat wanneer je een product gebruikt waaraan hydraterende ingredienten zijn toegevoegd, maar daarnaast ook minerale olie, je huid dus niet kan profiteren van die hydraterende ingredienten. Uiteindelijk zal je huid dus droger worden van het veelvuldig gebruik van cosmetica waaraan minerale olie is toegevoegd.

Cosmetica zonder minerale olie bij SoloBioMooi

Hoewel minerale olie in cosmetica dus niet alleen maar slecht is en in sommige gevallen de huid wel goed kan doen, kiezen wij bewust voor een assortiment met cosmetica zonder minerale oliën.
Onze producten bevatten alleen maar 100% natuurlijke en deels biologische ingrediënten die in alle opzichten goed zijn voor de huid en de huidconditie ook op de lange termijn ten goede komen.