• Gezonde cosmetica
  • Verzendkosten 3,95, gratis vanaf 25,-
  • Besteld op werkdagen voor 12:00 uur,
    volgende dag geleverd
  • Klanttevredenheid 9.5/10

Je huid reinigen, hoe en waarom?

  • Geplaatst op
Je huid reinigen, hoe en waarom?

Een belangrijke stap in je huidverzorgingsroutine is je huid reinigen. Een crème werkt het beste op een gereinigde huid. Het is eigenlijk zelfs zonde om een crème te gebruiken wanneer je je huid niet reinigt. De concentratie werkzame stoffen zal nooit optimaal hun werk kunnen doen, wanneer ze zich door een barrière van vuil heen moeten werken.

Een belangrijke stap in je huidverzorgingsroutine is je huid reinigen. Een crème werkt het beste op een gereinigde huid. Het is eigenlijk zelfs zonde om een crème te gebruiken wanneer je je huid niet reinigt. De concentratie werkzame stoffen zal nooit optimaal hun werk kunnen doen, wanneer ze zich door een barrière van vuil heen moeten werken.

Je huid reinigen


Maar wanneer begin je er mee? In ieder geval op de leeftijd dat je besluit om make-up te dragen. Wanneer we make-up er niet elke avond afhalen, doet het je huid meer kwaad dan goed. Gebruik je nooit make-up? Dan moet je in ieder geval beginnen met reinigen zodra je in de puberteit komt. Vanaf deze periode gaat je huid meer talg aanmaken. De poriën die in je huid zitten, kunnen talg ‘afvoeren’ , evenals zweet.

Echter, als je veel talg aanmaakt of deze ‘propjes’ in aanraking komen met bacteriën, ontstaan er puistjes. Je kunt wat invloed uitoefenen op de talgproductie door producten te gebruiken die passen bij jouw huidtype. Wanneer je je huid niet reinigt, blijven talg, vuil, zweet en rook op je huid liggen. Op den duur kan dit je huid grauw laten lijken, maar ook onzuiverheden zullen vaker de kop op steken!

Huid reinigen hoe en waarom

Reinigen: is water niet voldoende?


Maar waarom niet gewoon reinigen met water? Er zijn nog steeds ontzettend veel mensen die ‘zweren’ bij het reinigen met water. Maar dit kan de conditie van je huid juist verslechteren. Talg (vet) lost namelijk niet op in water. Pak eens een glas water en giet daar een scheutje olijfolie bij. Je zult zien dat de olie niet oplost in water, het blijft op het water liggen. Giet er nu een scheut afwasmiddel bij en je zult zien dat de twee lagen zich met elkaar gaan vermengen.

Je kunt je voorstellen dat het met je huid precies hetzelfde werkt. Wanneer je je gezicht alleen besprenkelt of ‘wast’ met water, blijven al die vuile deeltjes liggen. Natuurlijk pakken we geen afwasmiddel maar een passende cleanser voor onze huid. Een cleanser bevat ‘deeltjes’ die als een magneet werken op vuil of zich in ieder geval kunnen mengen met al het vuil op je gezicht.

PH neutraal reinigen


Verder is je huid reinigen met alleen water zelfs een beetje gevaarlijk, omdat het de PH waarde van je huid negatief kan beïnvloeden. Een gezonde huid heeft een PH waarde van 5,5 en is daarmee licht zuur. De PH waarde van water in Nederland ligt rond de 8.5, afhankelijk van waar je bent in Nederland! Is de PH waarde van je huid uit balans? Dan ben je vatbaarder voor bacteriën, die je huid binnen kunnen dringen en je ziek kunnen maken. Door alle beschermende ingrediënten die tegenwoordig in reinigende producten zitten, blijft de PH waarde in balans.

Ook al is water niet het perfecte middel om je huid te reinigen, we hebben het
wel nodig tijdens het reinigen. De beste reinigers werken in combinatie met water. Zolang je het dient af te spoelen met water, spoel je al het vuil samen met het reinigende product van je gezicht af. De restjes van een reinigingsmelk bijvoorbeeld kunnen als een laagje op je huid blijven liggen. Dat laagje kan alsnog de poriën verstoppen. Reinigende doekjes zijn wellicht een ‘slimme’ uitvinding wanneer je geen zin hebt om je reinigen, maar in feite smeer je het vuil van de ene kant naar de andere kant.

Welk product bij welke huid?


Voor het verwijderen van make-up gebruik je speciale producten. Omdat de huid rondom je ogen dunner is, pak je voor je ogen een speciale oogmake-up remover. Bij een zware oogmake-up helpt het om je wattenschijfje vochtig te maken, even tegen je oog te drukken en dan zachtjes de make-up te verwijderen. Indemne heeft een product dat zacht is voor je ogen en elke make-up aankan, de Miss Ella Lotion! Ga door met je huid reinigen totdat het laatste wattenschijfje geen sporen van make-up meer laat zien. Dan weet je dat je klaar bent.

Huid reinigen hoe en waarom

Na de oogmake-up


Na het reinigen van je ogen en van de make-up van je gezicht, kies je voor een reinigende gel, crème of lotion. Elke huid heeft belang bij zachte producten die je huid respecteren, dus ook een vette huid. Het is verstandig om bij een vette huid producten te kiezen die geschikt zijn voor een gevoelige huid. Producten die echt ontwikkeld zijn voor de vette huid, bevatten vaak agressieve ingrediënten die je huid sterk kunnen uitdrogen. Hierdoor raakt je talgproductie in de war en wordt er alleen maar meer talg aangemaakt. Een gel is vaak heerlijk voor een vette huid. Neem bijvoorbeeld de Santaverde aloë Vera reinigingsgel.

Ingrediënten


Een droge of rijpe huid heeft vooral belang bij een reiniging op crème basis. Het is nogal een ‘verouderd’ idee, maar soms denken mensen dat hoe meer iets opschuimt, des te beter het reinigt. Sulfaten in producten (SLS of SLES) zorgen er voor dat een product ‘lekker’ schuimt, maar deze stofjes kunnen je huid enorm irriteren en uitdrogen. Probeer SLS dus te vermijden. Het is niet de bedoeling dat je huid na het reinigen trekkerig aanvoelt. Wanneer dit het geval is, betekent het eigenlijk dat het product te hard werkt. Kortom: niet geschikt voor je huid! Een aanrader voor de droge huid is de Santaverde Aloë Vera Cleansing Milk.

Nadat je het hebt afgespoeld, gebruik je een tonic of toner. Breng het aan op een wattenschijfje om de laatste restjes te verwijderen, je huid weer in balans te brengen en je huid te verfrissen. Nu ben je klaar voor je crème!

Foto en tekst van het artikel 'je huid reinigen' door Christiana van bychristiana.

Wij maken gebruik van cookies. Indien je verder gaat op deze website, ga je daarmee akkoord. Meer informatie vindt je in ons privacybeleid Manage cookies