• Gezonde cosmetica
  • Verzendkosten 3,95, gratis vanaf 25,-
  • Besteld op werkdagen voor 12:00 uur,
    volgende dag geleverd
  • Klanttevredenheid 9.5/10

Is alcohol schadelijk in huidverzorging?

  • Geplaatst op
Is alcohol schadelijk in huidverzorging?

Er zijn nogal wat lijstjes in omloop met stofjes die je maar beter kunt vermijden in cosmetica. Sulfaten, parabenen, siliconen, kunstmatige kleur– en geurstoffen, maar ook alcohol. En toch kom je alcohol tegen in heel veel producten die ook bij jou in de badkamer staan.

Er zijn nogal wat lijstjes in omloop met stofjes die je maar beter kunt vermijden in cosmetica. Sulfaten, parabenen, siliconen, kunstmatige kleur– en geurstoffen, maar ook alcohol. En toch kom je alcohol tegen in heel veel producten die ook bij jou in de badkamer staan. En ja, ook in ons magazijn. Hoe kan dat nou!? In dit artikel beantwoorden we de vraag: is alcohol schadelijk in huidverzorging?

Alcohol schadelijk in huidverzorging

Waarom wordt alcohol toegevoegd?


Alcohol wordt toegevoegd om de meest uiteenlopende redenen, bijvoorbeeld als oplosmiddel. Om de ene stof in de andere op te laten lossen dus. Ook wordt het toegepast als conserveringsmiddel. Bacteriën kunnen een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je product. Omdat alcohol bacteriën doodt, zorgt de toevoeging van alcohol er dus voor dat je product langer houdbaar is. Alcohol werkt ook ontvettend en om die reden kom je het ook tegen in producten voor de vette huid. Bepaalde vormen van alcohol worden aan producten toegevoegd, omdat ze een product laten schuimen of de textuur verbeteren.

Is alcohol schadelijk in huidverzorging?


Het is belangrijk om te kijken hoeveel alcohol er aan je product is toegevoegd. Uiteraard weet je het nooit helemaal precies, maar je leidraad is dat hoe hoger alcohol op de INCI-lijst staat, des te hoger de concentratie is. Staat er dus een harde variant van alcohol hoog bovenaan op deze lijst, dan moet je misschien maar even verder zoeken. Staat alcohol laag op de lijst, dan mag je er vanuit gaan dat de concentratie niet echt een negatieve invloed kan hebben op de huid.

Welke vormen moet ik vermijden?


Een veel voorkomende vorm van harde alcohol is alcohol denat. Deze staat bekend om de uitdrogende werking op de huid. Verder doen ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl je huid ook niet veel goeds.

Welke vormen zijn wél veilig?


De veilige varianten van alcohol worden ook wel de vet alcoholen genoemd. Deze drogen de huid niet uit en de meest voorkomende varianten zijn cetearyl alcohol, behenyl alcohol, stearyl alcohol en cetyl alcohol. In onze webshop geven we altijd de ingrediënten van de producten netjes weer! Heb je nog vragen over een bepaald product? Neem dan zeker even contact met ons op. Dat mag per mail, per telefoon of via social media: net wat jij fijner vindt!

Wij maken gebruik van cookies. Indien je verder gaat op deze website, ga je daarmee akkoord. Meer informatie vindt je in ons privacybeleid Manage cookies