• Gezonde cosmetica
  • Verzendkosten 3,95, gratis vanaf 25,-
  • Besteld op werkdagen voor 12:00 uur,
    volgende dag geleverd
  • Klanttevredenheid 9.5/10

Hoofdroos

  • Geplaatst op
Hoofdroos

Een veel voorkomend huidprobleem is hoofdroos. Zowel mannen als vrouwen kunnen hier last van hebben. Hoofdroos is gelukkig vrij onschuldig, maar wel ontzettend vervelend om te hebben. Hoe ontstaat het precies, wat is het nu eigenlijk en wat kun je er zoal tegen doen? Dat lees je in dit artikel! 

Hoofdroos

Roos is een versnelde aanmaak en afstoting van huidcellen. Normaal vernieuwt de hoofdhuid zich elke drie weken. Maar wanneer je last hebt van roos gaat dit proces twee keer zo snel. Bij een ‘normale’ huid zijn de schilfertjes die loslaten van de huid klein en onzichtbaar. Omdat bij mensen met roos het proces sneller verloopt, ontstaan er méér schilfers. Deze kleven aan elkaar, waardoor de schilfers groter en meer zichtbaar zijn. Er gaan nogal wat fabeltjes over hoofdroos rond. Het is goed om te weten dat roos niet besmettelijk is en het zorgt ook niet voor haaruitval!

Oorzaken van roos

Bij het ontstaan van roos speelt de huidschimmel Pityrosporum ovale een rol. De bestrijding van deze schimmel zorgt voor verbetering. Maar toch: de schimmel komt bij iedereen voor en roos niet. Er spelen dus andere factoren mee bij het ontstaan van roos! De meningen over de oorzaak van roos verschillen nogal. Allereerst is het belangrijk om naar de conditie van je hoofdhuid te kijken. Deze wordt vet gehouden en beschermd door talg. De ene persoon produceert meer talg dan de ander. Mensen met roos hebben vaak een vettere hoofdhuid. Factoren die meespelen, kunnen zijn: stress, voeding, verminderde weerstand en medicijngebruik. Verder kan je hoofdhuid geïrriteerd raken door bepaalde haar producten, zoals shampoo's en styling producten. Ook kunnen erfelijke factoren een rol spelen; je kunt aanleg hebben om roos te krijgen of helemaal niet. Verder hebben meer mensen last van roos wanneer de temperaturen omlaag gaan. Dit in combinatie met de verwarming die dan juist omhoog gaat (waardoor het binnenklimaat droger wordt) , kan een rol spelen bij de vorming van roos.

Wat doe je er aan?

Helemaal voorkomen als je er gevoelig voor bent, kan helaas niet. Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen als je er last van hebt. Veel aan je haar zitten of ‘pulken’ aan je hoofdhuid is niet bevorderlijk, evenals overmatig borstelen. Vervang je borstels en kammen regelmatig of was ze af en toe in een sopje met een milde shampoo. Probeer agressieve anti-roos producten te vermijden en gebruik anti-roos shampoo zeker niet als je standaard shampoo! Gebruik een anti-roos shampoo alleen als je echt last hebt van roos. Bij de meeste mensen komt roos namelijk zo nu en dan voor en hebben ze er niet standaard last van. Goede anti-roos shampoos beschermen tegen nieuwe roosvorming door de balans van de hoofdhuid te reguleren. Houdt er rekening mee dat de oorzaak van roos moeilijk met shampoo te verhelpen is. Immers: de oorzaak is zo moeilijk te benoemen. Vergelijk het met een crème tegen acné; ook die kan de oorzaak niet verhelpen. Wel kan zo’n crème je talgproductie in balans brengen. Dat doet deze shampoo dus ook; het geeft balans, waardoor roos minder snel ontstaat. Indemne heeft een krachtige combinatie tegen hoofdhuid problemen en roos, namelijk de Indemne Shampoo en Indemne Clean. Deze vind je in onze shop!

Wij maken gebruik van cookies. Indien je verder gaat op deze website, ga je daarmee akkoord. Meer informatie vindt je in ons privacybeleid Manage cookies