• Gezonde cosmetica
  • Verzendkosten 3,95, gratis vanaf 25,-
  • Besteld op werkdagen voor 12:00 uur,
    volgende dag geleverd
  • Klanttevredenheid 9.5/10

Hoofdroos, wat doe je eraan?

  • Geplaatst op
Hoofdroos, wat doe je eraan?

Natuurlijke verzorging tegen hoofdroos. Verzorging zonder parabenen, zacht voor de hoofdhuid. Brengt de huid in balans. Weg met huidschilfers! Lees meer.

Hoofdroos is gelukkig vrij onschuldig, maar wel ontzettend vervelend. Wat is het en wat kun je er allemaal tegen doen?

In feite is roos niets meer dan een versnelde aanmaak én afstoting van huidcellen. Normaal vernieuwt de hoofdhuid zich in drie weken, wanneer je last hebt van roos gaat dit proces twee keer zo snel. Bij een ‘normale’ huid zijn de schilfertjes die loslaten van de huid klein en onzichtbaar. Omdat bij mensen met roos het ‘productie proces’ sneller verloopt, ontstaan er méér schilfers en gaan deze bovendien aan elkaar kleven, zodat de schilfers groter en zichtbaar zijn. Er gaan nogal wat fabeltjes rondom hoofdroos de ronde. Het is dus goed om te weten dat roos absoluut niet besmettelijk is en het zorgt er ook niet voor dat je haar uitvalt.

Bij het ontstaan van roos speelt een normale huidschimmel een rol: Pityrosporum ovale. Bestrijding van deze schimmel zorgt voor verbetering. Maar toch, de schimmel komt bij iedereen voor, en roos niet. Er spelen dus andere factoren mee in het vraagstuk waarom de ene persoon wel last heeft van roos en de ander niet. De meningen over de oorzaak van roos, verschillen nogal. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om naar de conditie van je hoofdhuid te kijken. Deze wordt vet gehouden (en daardoor beschermd!) door talg. De ene persoon produceert meer talg dan de ander. Mensen met roos hebben over het algemeen een vettere hoofdhuid. Factoren die meespelen, kunnen bijvoorbeeld zijn: stress, (verkeerde of bepaalde) voeding, verminderde weerstand en medicijngebruik.
Verder kan je hoofdhuid geïrriteerd raken door bepaalde haarverzorgingsproducten die je gebruikt, zowel om je haar mee te wassen als om te stylen, en kunnen erfelijke factoren een rol spelen, je kan aanleg hebben om last van roos te krijgen, of helemaal niet. Verder hebben meer mensen last van roos wanneer de temperaturen omlaag gaan, in de winter dus. Dat daarnaast in deze periode de verwarming juist omhoog gaat en het binnenklimaat droger wordt, kan ook een (niet onbelangrijke!) rol spelen bij de vorming van roos.

Geheel voorkomen als je er gevoelig voor bent, kan helaas niet. Gelukkig zijn er wel degelijk dingen die je kan doen wanneer je er last van hebt, en dat is altijd goed om te weten. Veel aan je haar zitten of ‘pulken’ aan je hoofdhuid is niet bevorderlijk, evenals overmatig borstelen. Vervang je borstels en kammen regelmatig, of was ze af en toe in een sopje met milde shampoo.
Probeer agressieve (anti-roos) producten te vermijden, en gebruik anti-roos shampoo zeker niet als je standaard shampoo! Dat wil zeggen, gebruik een anti-roos shampoo alleen wanneer je daadwerkelijk last hebt van roos, bij de meeste mensen komt roos namelijk zo nu en dan voor, en hebben ze er niet standaard last van. 

Goede anti-roos shampoos beschermen tegen nieuwe roosvorming door de balans van de hoofdhuid blijvend te reguleren. Houdt er rekening mee dat de daadwerkelijke oorzaak van roos dus moeilijk met een shampoo te verhelpen is, immers: de oorzaak is zo moeilijk te benoemen.
Vergelijk het met een crème tegen acné; ook die kan de oorzaak niet verhelpen, wel kan zo’n crème je talgproductie in balans brengen. Dat doet deze shampoo dus ook; hij brengt de balans terug op je hoofdhuid, waardoor roos minder snel ontstaat.

Wij maken gebruik van cookies. Indien je verder gaat op deze website, ga je daarmee akkoord. Meer informatie vindt je in ons privacybeleid Manage cookies