De INCI-lijst

  • Geplaatst op
De INCI-lijst

We worden ons steeds bewuster van de wereld om ons heen. We letten beter op wat we eten, maar ook op wat we smeren. We gebruiken niet meer zomaar alles op onze huid en we zijn specifiek op zoek naar bepaalde ingrediënten die we graag gebruiken of juist willen vermijden. In deze zoektocht is de INCI-lijst een belangrijk hulpmiddel.

We worden ons steeds bewuster van de wereld om ons heen. We letten beter op wat we eten, maar ook op wat we smeren. We gebruiken niet meer zomaar alles op onze huid en we zijn specifiek op zoek naar bepaalde ingrediënten die we graag gebruiken of juist willen vermijden. In deze zoektocht is de INCI-lijst een belangrijk hulpmiddel.

Waar staat INCI voor?

De letters INCI staan voor International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. Dit is het internationale naamgevingssysteem voor cosmetische ingrediënten. Elke fabrikant is verplicht om een INCI-lijst op zijn product te zetten. Deze INCI-lijst moet overeen komen met de werkelijkheid en de lijst moet volledig zijn. INCI-namen zijn internationaal gestandaardiseerde namen voor stoffen, die in cosmetica worden verwerkt. Dit is erg belangrijk, omdat de meeste ingrediënten kunnen aangeduid worden met verschillende termen en namen. Nu er INCI-namen gebruikt worden, kan de lijst door iedereen gelezen en begrepen worden. Houdt er rekening mee dat er voor bepaalde ingrediënten nog steeds verschillende namen zijn.

Waarom is een INCI-lijst handig om te hebben?

Een INCI lijst heeft allerlei voordelen. Veel mensen zijn bewust op zoek naar bepaalde ingrediënten, omdat het betreffende ingrediënt voor hen bijvoorbeeld bepaalde voordelen heeft. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld sheaboter vanwege de beschermende en voedende werking, maar ook aloë vera, omdat het zo’n intensief kalmerende werking heeft. Aan de andere kant zijn er ook stofjes die mensen willen vermijden. Parabenen bijvoorbeeld, harde alcohol of (synthetisch verkregen) parfum. In feite kun je (bijna) alles van de INCI-lijst aflezen en aan de hand daarvan kun je bepalen of je een bepaald product juist wel of niet wilt gaan gebruiken.

Is een INCI-lijst iets anders dan het etiket?

Jazeker. Er zijn verschrikkelijk veel merken en producten op de markt en fabrikanten doen er natuurlijk alles aan om juist hun product zo goed mogelijk te verkopen. Op de voorzijde van een verpakking drukken zij bijvoorbeeld ‘rijk aan aloë vera’. Dat is natuurlijk leuk om te weten, maar hoe zit het met de daadwerkelijke concentratie van die aloë vera in dat betreffende product?

Hoe lees je een INCI-lijst?

Dat kun je dus voor een groot deel achterhalen met de INCI-lijst. Het ingrediënt dat helemaal bovenaan staat, is het ingrediënt met de hoogste concentratie. Op heel veel INCI-lijsten staat aqua, water dus, bovenaan. Veel cosmetica producten bevatten dus een grote hoeveelheid water. Je zou kunnen zeggen dat hoe lager een ingrediënt op de INCI-lijst staat, des te lager de concentratie ervan. Staat het ingrediënt aloë vera, waar we het net over hadden, dus helemaal onderaan op een INCI-lijst, dan weet je dat de concentratie ervan nooit heel hoog kan zijn en dan kun je jezelf afvragen of je huid eigenlijk wel daadwerkelijk kan profiteren van al die goede eigenschappen van aloë vera.

De concentratie van ingrediënten

Van een INCI-lijst kun je echter nooit precies aflezen hoe hoog de concentratie van een bepaald ingrediënt is, maar het is een goede leidraad.

Veel natuurlijke en biologische merken geven op hun INCI-lijst verder aan van welke afkomst hun ingrediënten zijn, bijvoorbeeld dat hun parfum verkregen is uit essentiële olie en hun aloë vera uit biologische teelt. Waar je verder rekening mee kan houden is dat er in elk cosmetica product werkzame stoffen zitten, maar ook zogenaamde hulpstoffen. Deze laatste worden bijvoorbeeld toegevoegd vanwege de smeerbaarheid of de houdbaarheid van een product. In principe kun je van een INCI-lijst geen onderscheid maken tussen een werkzame stof en een hulpstof.