• Gezonde cosmetica
  • Verzendkosten 3,95, gratis vanaf 25,-
  • Besteld op werkdagen voor 12:00 uur,
    volgende dag geleverd
  • Klanttevredenheid 9.5/10

Cosmetische termen uitgelegd

  • Geplaatst op
Cosmetische termen uitgelegd

Magazines, reclames en de verpakkingen van je beauty producten, ze staan er bol van: mooie beloftes, moeilijke termen en allerlei garanties. Maar wat betekenen die cosmetische termen nu eigenlijk? Dat leggen wij in dit artikel aan je uit! 

Dermatologisch getest

Dit wil zeggen dat het product onderworpen is aan tests, alvorens het op de markt werd gebracht. Echter, aan deze tests zijn geen wettelijke richtlijnen gekoppeld. Wanneer een product een week lang getest is door vijf verschillende mensen, kan een fabrikant al beweren dat zijn product dermatologisch getest is. Representatieve tests worden uitgevoerd door testpanels van minimaal honderd mensen met verschillende huidtypen én condities, over een periode van tenminste drie maanden.
Maar dit soort tests kosten veel geld en een fabrikant kan er dus gewoon voor kiezen om niet zo’n uitgebreide test te laten doen. En verder; stel dat een product wél uitgebreid op deze manier getest is; waar zijn dan de resultaten van dat onderzoek?
In feite wil de term dus niets zeggen over de kwaliteit van een product. Iedereen heeft een andere huid, een andere huidconditie en andere wensen. Je kunt je voorstellen dat iedereen bepaalde verwachtingen heeft van een product. En wanneer het resultaat van een product tegenvalt, is de kans groot dat diegene zal zeggen dat het om een ‘slecht’ product gaat. Maar is het dan ook direct een slecht product? Oftalmologisch is overigens een term die in feite op hetzelfde neerkomt, maar dan wordt gebruikt voor producten die specifiek voor de ogen gebruikt worden, denk aan mascara’s en oogmake-up removers.

Niet comedogeen

Een van de bekendste cosmetische termen is deze! Comedogene stoffen zijn stoffen die erom bekend staan dat ze de poriën verstoppen. In niet-comedogene producten zouden deze stoffen niet op de ingrediëntenlijst voorkomen. Echter, er zijn nogal wat verschillende theorieën over welke ingrediënten de poriën verstoppen en welke dat niet doen.
Het is momenteel nog niet helemaal duidelijk welke theorie 'waar' is en welke niet. Bovendien reageert elke huid anders op bepaalde ingrediënten!

Hypoallergeen

Deze term suggereert dat er weinig tot geen kans is op een allergische reactie tijdens of na gebruik van het betreffende product. In feite een ‘gevaarlijke’ term; je kan in principe van geen enkel product zeggen dat het bij niemand een allergische reactie zal oproepen. Dit heeft namelijk niet alleen te maken met de ingrediënten in dat product.
Maar ook met de aanleg van die persoon, de huidconditie en de wisselwerking met andere producten die die persoon gebruikt. Uiteraard zijn er een aantal ingrediënten die erom bekend staan dat ze snel allergische reacties oproepen. Vaak wordt deze term dan ook toegepast in juist die producten die déze ingrediënten dus niet bevatten.

Parabenen vrij

Parabenen zijn chemische toevoegingen (conserveringsmiddelen) die goedkoop zijn en dus veelvuldig in producten gestopt worden om de houdbaarheid ervan te verlengen. Er bestaat enorm veel ‘hysterie’ rondom parabenen; ze zouden in de huid dringen en zo de kans op kanker vergroten. Er wordt hier continue onderzoek naar gedaan.
Veel huidjes reageren bovendien slecht op parabenen, want ze roepen al snel allergische reacties op. Een conserveringsmiddel zorgt dat de houdbaarheid van je product verlengd wordt; het remt de ontwikkeling van bacteriën en schimmels. Elk product op waterbasis heeft dit nodig; bacteriën houden namelijk van water. Producten op oliebasis , hebben minder conserveringsmiddelen nodig. Er bestaan gelukkig meer huidvriendelijke middelen om producten te conserveren dan parabenen, echter kosten deze vaak meer geld. Let wel, het is niet zo dat alle luxe of dure merken, die dus in principe meer geld zouden moeten kunnen steken in huidvriendelijke conserveringsmiddelen, dit ook daadwerkelijk doen!
Ook in dure merken kun je dus parabenen vinden. Wanneer er echter uitdrukkelijk op de verpakking staat dat het betreffende product parabenenvrij is, mag je er van uitgaan dat dit ook daadwerkelijk zo is. Parabenen vindt je op de ingrediëntenlijst vaak als butylparaben, methylparaben, propylparaben, isobutylparaben en isopropylparaben.

Alle producten bij SoloBioMooi zijn parabenenvrij ;)

Cosmetica vrij van parabenen en sulfaten

 

SLS / SLES vrij

SLS is de afkorting van Sodium Laureth sulfate en SLES is de afkorting van Sodium Lauryl sulfaat. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat je huid of je haar ‘schoon’ wordt én laten een product behoorlijk op schuimen. Ze hebben helaas de vervelende bijkomstigheid dat ze de huid kunnen uitdrogen, zeker wanneer de huid al droog of gevoelig is. Hoe ‘erg’ SLS of SLES je huid uitdroogt, is natuurlijk afhankelijk van de concentratie én de vraag of er zogenaamde ‘terug vettende’ oliën aan het product zijn toegevoegd. Toch is de consument vaak bewust op zoek naar producten die vrij zijn van sulfaten en gelukkig spelen fabrikanten op die wens in; meer merken komen met sls vrije assortimenten.

Op natuurlijke basis

Veel mensen denken dat een product waarop staat aangegeven dat het op natuurlijke basis is, ook direct 100% natuurlijk is. Dit is echter een fabel! Een fabrikant mag een product al ‘op natuurlijke basis’ noemen, zodra een deel van de ingrediënten van natuurlijke afkomst is. Dat wil dus niet zeggen dat het gehele product en daarmee alle ingrediënten van natuurlijke afkomst zijn. Er kunnen dan alsnog synthetische toevoegingen aan gedaan zijn.

Parfumvrij

Dit wil zeggen dat er geen synthetische geurstoffen aan toegevoegd zijn. Maar dit betekent uiteraard niet dat het betreffende product dan ook geurloos is. Ingrediënten kunnen van zichzelf al een bepaalde geur hebben. Aan de andere kant zijn er ook (natuurlijke) ingrediënten die ‘puur’ niet lekker ruiken en geneutraliseerd moeten worden, omdat niemand het product anders wil gebruiken.
Veel producenten vermelden overigens op de ingrediëntenlijst dat bepaalde geuren van natuurlijke oorsprong zijn.

Shop hier parfumvrij

Rijk aan anti-oxidanten

Anti-oxidanten beschermen tegen vrije radicalen, die op hun beurt het verouderingsproces van je huid versnellen. Op zich geen overbodige luxe dus om te kiezen voor een product dat rijk is aan anti-oxidanten. Echter, anti-oxidanten zijn behoorlijk instabiel. Het is belangrijk dat deze producten in luchtdichte verpakkingen gestopt worden, zodat er geen zuurstof en bacteriën bij kunnen die de werking van een anti-oxidant tenietdoen. Zeker niet alle producten die claimen rijk te zijn aan anti-oxidanten, zijn op deze manier verpakt.

Cosmetische termen

Hopelijk hebben we je kunnen helpen met onze uitleg over de cosmetische termen. Wil je zeker weten dat je veilige en gezonde cosmetica aanschaft, zonder al deze gekke cosmetische termen? Koop je producten dan bij Solobiomooi!

Wij maken gebruik van cookies. Indien je verder gaat op deze website, ga je daarmee akkoord. Meer informatie vindt je in ons privacybeleid Manage cookies