• Gezonde cosmetica
  • Verzendkosten 3,95, gratis vanaf 25,-
  • Besteld op werkdagen voor 12:00 uur,
    volgende dag geleverd
  • Klanttevredenheid 9.5/10

Cosmetica keurmerken met uitleg!

  • Geplaatst op
Cosmetica keurmerken met uitleg!

De laatste jaren worden biologische producten steeds populairder. Steeds meer mensen worden zich bewust van wat ze gebruiken en eten, gelukkig maar! Helaas is de term ‘natuurlijk’ niet beschermd en zo kan het gebeuren dat een merk haar producten natuurlijk noemt, terwijl ze dat niet geheel zijn. Gelukkig zijn er verschillende keurmerken, waaraan je als consument een echt natuurlijk product kunt herkennen. In dit artikel vind je de cosmetica keurmerken met uitleg!

De laatste jaren worden biologische producten steeds populairder. Steeds meer mensen worden zich bewust van wat ze gebruiken en eten, gelukkig maar! Helaas is de term ‘natuurlijk’ niet beschermd en zo kan het gebeuren dat een merk haar producten natuurlijk noemt, terwijl ze dat niet geheel zijn. Gelukkig zijn er verschillende keurmerken, waaraan je als consument een echt natuurlijk product kunt herkennen. In dit artikel vind je de cosmetica keurmerken met uitleg! Cosmetica keurmerken met uitleg

Cosmetica keurmerken met uitleg

Er zijn verschillende cosmetica keurmerken. Elk keurmerk heeft eigen richtlijnen met betrekking tot ingrediënten, verwerkingsmethoden en de mate van biologische ingrediënten. Het ene keurmerk is niet beter of slechter dan het andere. Maar om te zorgen dat jij kunt bepalen of een product bij jouw wensen past, zetten wij van SoloBioMooi de belangrijkste keurmerken op een rijtje!

BDIH - Certified Organic Ingredients Biologisch keurmerk voor ECO cosmetica, BDIH

Eén van de bekendste keurmerken is het BDIH keurmerk. Dit is een vereniging van fabrikanten en distributeurs. De afkorting staat voor Bond Duitse Industrie en Handelsonderneming voor farmaceutische producten, gezondheid- en reformproducten, voedingssupplementen en persoonlijke verzorgingsproducten. BDIH houdt ook rekening met de milieueffecten voor de inkoop van grondstoffen, het productieproces, hoe ingrediënten zijn verwerkt, genetische modificatie en de verwachtingen van de consument. BDIH heeft 7 punten opgesteld waaraan een product moet voldoen. De controle van deze punten wordt door een onafhankelijk instituut gedaan. Dit zijn ze: 1. Grondstoffen verkregen uit planten Voor zover mogelijk moeten grondstoffen verkregen worden uit planten die biologisch geteeld zijn of wild groeien. Vanzelfsprekend wordt hierbij rekening gehouden met kwaliteit en de beschikbaarheid. 2. Dierenbescherming Bij het ontwikkelen of testen van eindproducten mogen geen dierproeven worden uitgevoerd. Het is verboden om grondstoffen te gebruiken die afkomstig zijn van dode gewervelde dieren (bijvoorbeeld schildpaddenolie, nertsolie, marmot vet, dierlijke vetten, dierlijk collageen of levende cellen). 3. Grondstoffen afkomstig van mineralen Het gebruik van anorganische zouten / grondstoffen uit mineralen is toegestaan. 4. Grondstoffen die beperkt toegelaten worden Voor de productie van natuurlijke cosmetica is het toegestaan om componenten te gebruiken die gescheiden worden door middel van hydrolyse, hydrogenering, verestering, transverestering en condensaties van de volgende natuurlijke materialen: vetten, oliën en wassen, lecithine, lanoline, monosachariden, oligosachariden en polysachariden, eiwitten en lipoproteïnen. 5. Niet toegelaten Uitdrukkelijke afwijzing van organisch-synthetische kleurstoffen, synthetische geuren, geëthoxyleerde grondstoffen, siliconen, paraffine en andere aardolieproducten. 6.Microbiologisch veilig product Om tot een microbiologisch veilig product te komen, worden ook de volgende natuur identieke conserveringsmiddelen toegestaan: benzoaten, salicylzuur, sorbinezuur en benzylalcohol. Bij het gebruik van deze stoffen moet altijd vermeld worden: “geconserveerd met..” 7. Niet ontsmetten met radioactieve straling. Het is verboden om organische grondstoffen en afgewerkte cosmetische producten te ontsmetten met behulp van radioactieve straling.

Ecocert Biologisch keurmerk voor ECO cosmetica, ecocert

Ecocert is een keurmerk van de Ecocert controle- en certificeringsorganisatie die richtlijnen voor natuurcosmetica opstelt en de navolging ervan controleert. Het  keurmerk is opgericht in 1991 en mag alleen gevoerd worden door merken die willen bekrachtigen dat hun producten voldoen aan de strengste eisen op het gebied van onderzochte en goedgekeurde ingrediënten voor hun cosmetica. De producten en ingrediënten moeten voor het grootste deel van biologische oorsprong zijn. Biologische landbouw is een teeltwijze met respect voor de natuur, waterbronnen, biodiversiteit en waarbij het het gebruik van genetisch gemodificeerde grondstoffen is uitgesloten. Sociale omstandigheden en milieukwesties zijn nauw met elkaar verbonden. Ecocert is een organisatie die zich daarvan bewust is en probeert daarin een leidinggevende rol te spelen.

NaTrue  Biologisch keurmerk voor eco cosmetica, NaTrue

NaTrue is het strengste en eerste wereldwijde keurmerk voor natuurcosmetica. Het is ontwikkeld door bekende producenten van natuurlijke cosmetica, waaronder Lavera. De organisatie van NaTrue wil de integriteit van echte natuurlijke producten waarborgen, door de hoogste normen voor natuurlijke en biologische producten en ingrediënten vast te stellen. De naam 'NaTrue' is een samenvoeging van 'nature' en 'true'. Voor elk product is aangegeven welke ingrediënten zijn toegestaan. De vereisten van zeep zijn bijvoorbeeld anders dan die voor parfum, simpelweg omdat het andere soort producten zijn. Om inzicht te geven in kwaliteit hanteert NaTrue onderstaand sterren-systeem. Bij veel producten is water het belangrijkste ingrediënt. Omdat water nooit van biologische kwaliteit kan zijn, hebben deze producten het label met één ster (ook al is het grootste deel van de ingrediënten van biologische kwaliteit). - één ster: natuurlijke persoonlijke verzorging Producten in deze categorie voldoen aan strikte basisvereisten die gelden voor natuurlijke ingrediënten. Daarnaast zijn processen vastgelegd die gebruikt worden voor de zorgvuldige bereiding van de ingrediënten. - twee sterren: natuurlijke persoonlijke verzorging met biologische ingrediënten Hierbij moet ten minste 70% van de natuurlijke ingrediënten afkomstig zijn van gecertificeerde biologische productie en/of van gecontroleerde wildpluk. - drie sterren: biologische persoonlijke verzorging Hierbij is ten minste 95% van de daarin aanwezige grondstoffen afkomstig van gecontroleerde biologische productie.  

CosméBio Biologisch keurmerk voor Eco cosmetica, cosmebio

CosméBio is een Frans keurmerk, waarbij het percentage van natuurlijke en biologische ingrediënten moet worden vermeld. De natuur moet met respect behandeld worden (het ecosysteem en geen dierproeven). De procedures voor het verkrijgen van ingrediënten mogen niet-vervuilend zijn. Bovendien moeten de verpakkingen biologisch afbreekbaar of recycleerbaar zijn. Het keurmerk bestaat uit een blauw en een groen label: - Blauw label: het product is voor minimaal 50% van de biologische ingrediënten op de totale ingrediënten afkomstig van planten (dus met uitzondering van water) en een minimum van 5% van het totaal moet biologisch zijn. - Groen label: minimaal 95% exclusief water moet biologisch zijn en minimaal 10% van het totaal moet organisch zijn. Het staat minimaal synthetische producten toe, beschikbaar in natuurlijke vorm: - Plantaardige grondstoffen moet ten minste 95% van biologische kwaliteit zijn - Zonder synthetische geur- of kleurstoffen - Het totaal blokkeren van synthetische conserveermiddelen zoals parabenen - Geen petrochemische producten (paraffine, silicium, PEG) - Geen GGO (genetisch gemodificeerde organismen) - Geen ioniserende behandelingen

USDA Biologisch keurmerk voor ECO cosmetica, USDA

USDA is uitgegeven door het Amerikaanse ministerie van landbouw. Het garandeert dat alle gebruikte bestanddelen in het productieproces voldoen aan de strenge eisen van het National Organic Program. Omdat er in de VS nog geen standaard bestaat voor biologische huidverzorgingsproducten, moeten ze voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen als die voor biologische voeding. Producten met het USDA keurmerk bevatten minstens 95% biologische bestanddelen.

Not Tested On Animals Biologisch keurmerk voor ECO cosmetica, dieproefvrij

Dierproefvrij betekent dat er zowel bij de productie als bij de ontwikkeling van een product geen dierproeven gedaan worden. Ook het gebruik van grondstoffen van dode gewervelde dieren (bijvoorbeeld nertsolie) is niet toegestaan.

Cruelty Free (PETA) Biologisch keurmerk voor ECO cosmetica, PETA crueltyfree

PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) Nederland is opgericht in 1993, als een internationale zusterorganisatie van PETA USA en is een door de Belastingdienst erkende charitatieve instelling. PETA richt zich op het vaststellen en beschermen van dierenrechten. Ze gaan te werk volgens het eenvoudige principe dat dieren er niet zijn om op te eten, als kleding te dragen, te gebruiken voor dierproeven of te gebruiken voor amusement. PETA richt zich op vier gebieden waar de grootste aantallen dieren gedurende de langste tijd het meest intens lijden. Dit zijn de vee-industrie, de kledingbranche, de proefdierlaboratoria en de amusementssector. PETA geeft voorlichting aan beleidsmakers en publiek over dierenmishandeling en wil anderen laten inzien dat dieren het recht hebben om met respect te worden behandeld.

Soil Association Biologisch keurmerk voor ECO cosmetica, Soil Association

Soil Association is een Brits keurmerk en heeft een standaard voor gezondheid- en cosmeticaproducten geïntroduceerd. Consumenten en bedrijven wensten een onafhankelijke instantie die kon verifiëren dat producten werkelijk biologisch waren. De standaard van Soil Association is gebaseerd op een zo hoog mogelijk deel biologische ingrediënten naast minimale bewerking van ingrediënten. De ingrediënten mogen niet schadelijk zijn voor de gezondheid en ook het productieproces mag het milieu niet negatief beïnvloeden. Testen op dieren is niet toegestaan. Alle producten krijgen een label, zodat de consument duidelijk kan zien wat voor een product hij koopt. De producten moeten duidelijk geïdentificeerd worden, traceerbaar zijn en gescheiden van niet-biologische producten geproduceerd worden. Bovendien moet alles geproduceerd worden in overeenstemming met ethische normen en worden gelabeld om duidelijke informatie te geven aan de consument.

Vegan Biologisch keurmerk voor ECO cosmetica, VEGAN

Om er zeker van te zijn dat je een 100% plantaardig product gebruikt, is er het Vegan logo. Dit is een geregistreerd keurmerk en laat zien dat het product voldoet aan de standaarden van Vegan Action (US). Duizenden producten van over de hele wereld zijn geregistreerd bij Vegan Action. Al onze vegan producten vind je in een aparte vegan categorie, maar je ziet het ook aan het logo!

1% for the Planet

Dankzij 1% for the Planet wordt jaarlijks minstens 1% van de omzet afgestaan voor verbetering van het milieu. De organisatie werd tien jaar geleden opgericht en heeft inmiddels meer dan 100 miljoen dollar geïnvesteerd in positieve milieu-ontwikkelingen. 1% for the Planet ondersteunt non-profit organisaties die land, en oceaan beschermen, maar ook bijvoorbeeld milieuvriendelijke manieren van energie opwekking.

Slow Cosmétique SLOW Cosmetique

Slow Cosmétique is een van oorsprong Frans keurmerk dat in 2013 is opgericht. Fabrikanten die hun producten produceren met respect voor mens, dier en milieu kunnen deze certificering verdienen. De merken Indemne en Boho Cosmetics hebben deze waardering mogen ontvangen.

Leaping Bunny Biologisch keurmerk voor ECO cosmetica, Leaping Bunny

Misschien wel één van de bekendste voor deze serie cosmetica keurmerken met uitleg is Leaping Bunny. Dit is een internationaal keurmerk, opgericht door 8 Britse dierbeschermingsorganisaties. Dit omdat het voor de consument moeilijk is om te weten welke bedrijven diervriendelijke producten maken. De organisatie achter het Logo is CCID (Coaltion for Consumer Information on Cosmetics). Bij het logo horen strenge eisen waar een product aan moet voldoen om het logo te mogen dragen. Het belangrijkste is dat zowel het product, als de afzonderlijke ingrediënten in het product, niet op dieren getest mogen zijn. Het keurmerk geldt zowel voor cosmetische als huishoudelijke producten. Naast dit artikel van cosmetica keurmerken met uitleg, helpen we je graag om de juiste producten te kiezen. Neem dus gerust contact met ons op!

Wij maken gebruik van cookies. Indien je verder gaat op deze website, ga je daarmee akkoord. Meer informatie vindt je in ons privacybeleid Manage cookies