• Gezonde cosmetica
  • Verzendkosten 3,95, gratis vanaf 25,-
  • Besteld op werkdagen voor 12:00 uur,
    volgende dag geleverd
  • Klanttevredenheid 9.5/10

Alcohol - wat doet het in cosmetica en huidverzorging?

  • Geplaatst op
Alcohol - wat doet het in cosmetica en huidverzorging?

Het gebruik van alcohol in cosmetica en verzorgingsproducten heeft vaak een negatieve lading. Wat doet dat daar eigenlijk en waarom is het dan zo slecht voor je huid? Laten we er eens even wat beter naar kijken.

Alcohol


Alcohol wordt in verzorgingsproducten meestal als conserveringsmiddel gebruikt. Het heeft een antibacteriële werking, waardoor de ingrediënten langer goed blijven en niet zo snel bederven. Als het voor dit doel wordt toegevoegd, staat het bovenin de ingrediëntenlijst. Dit omdat er een vrij grote hoeveelheid (tot wel 20%) moet worden toegevoegd om sterk genoeg te zijn om alle bacteriën te doden. In dit geval is het raadzaam om na te gaan om welke soort het gaat.

Cosmetica en huidverzorging


Andere ‘functies’ zijn het te gebruiken als oplosmiddel of verdunningsmiddel. Sommige ingrediënten kunnen in hun oorspronkelijke vorm niet worden toegevoegd. Die ingrediënten worden dan opgelost in alcohol, waardoor het wel kan worden toegevoegd. In dit geval zal het meestal onderaan de lijst staan. Dit omdat veel werkzame stoffen in een zodanig lage concentratie worden toegevoegd, dat er ook maar weinig voor nodig is om ze op te lossen. Vanwege het lage percentage wat in dit geval is toegevoegd, is de kans op huidirritaties of uitdroging van de huid erg klein. En dan kun je er van uitgaan dat het product veilig te gebruiken is.

Niet alleen de toegevoegde hoeveelheid is van belang. Je hebt namelijk diverse soorten. Voor het gemak zullen we deze even verdelen in ‘goede’ en ‘slechte’. Slechte alcohol is het type wat je huid uitdroogt en soms zelfs irriteert. Hieronder vallen denat of SD alcohol, dit zijn de twee meest voorkomende. Andere slechte soorten zijn methanol, ethanol, benzyl-, ethyl- en isopropyl alcohol. Deze soorten vind je dus liever niet hoog in de ingrediëntenlijst terug.

Alcohol vs graanalcohol in cosmetica


Let op: Bij alle producten met een BDIH keurmerk waarin alcohol denat is verwerkt, gaat het om graanalcohol. Waar fabrikanten van reguliere cosmetica en verzorgingsproducten de alcohol denatureren (dit wil zeggen: ongeschikt maken voor menselijke consumptie, om te voorkomen dat mensen het product opdrinken) door de toevoeging van giftige oplosmiddelen (waardoor je dus niet meer kunt spreken van een natuurlijk ingrediënt), wordt de graanalcohol in BDIH-gecertificeerde producten gedenatureerd d.m.v. etherische oliën en andere natuurlijke stoffen. 

‘Goede’ soorten zijn de zogenaamde “vette” soorten, deze irriteren de huid niet of nauwelijks en drogen de huid niet uit, maar houden het vocht juist vast. De bekendste soorten zijn cetyl- , ceteary- , myristyl- en behenyl alcohol. Twijfel je over wat voor soort is toegevoegd aan een bepaald product uit onze shop? Neem gerust contact met ons op, wij staan altijd voor je klaar om dit soort vragen te beantwoorden.

Wij maken gebruik van cookies. Indien je verder gaat op deze website, ga je daarmee akkoord. Meer informatie vindt je in ons privacybeleid Manage cookies