• Gezonde cosmetica
  • Verzendkosten 3,95, gratis vanaf 25,-
  • Besteld op werkdagen voor 12:00 uur,
    volgende dag geleverd
  • Klanttevredenheid 9.5/10

Afsterving van koraal door zonnebrand

  • Geplaatst op
Afsterving van koraal door zonnebrand

Dat we moeten smeren tegen de straling van de zon, is inmiddels wel duidelijk. We kennen de risico’s die zonnen met zich meebrengt voor de gezondheid, maar ook over huidveroudering. Afsterving van koraal door zonnebrand is helaas nog niet zo bekend.

Dat we moeten smeren tegen de straling van de zon, is inmiddels wel duidelijk. We kennen de risico’s die zonnen met zich meebrengt voor de gezondheid, maar ook over huidveroudering. Afsterving van koraal door zonnebrand is helaas nog niet zo bekend.

Afsterving van koraal door zonnebrand

Afsterving van koraal door zonnebrand


Vakantiegangers zijn zich van geen kwaad bewust als ze hun zonnebrandcrème uit hun strandtas tevoorschijn halen. Er zijn namelijk heel wat zonnebrandcrèmes in omloop met het stofje oxybenzone. Dit is een chemische filter die UV-stralen absorbeert, maar zeer giftig is voor koraal. Er raakt gelukkig steeds meer bekend over de gevaren van oxybenzone. Op dit moment bestaan er al wat kleinschalige verboden op het gebruik van zonnebrandcrèmes waaraan oxybenzone is toegevoegd. Deze zijn bijvoorbeeld van toepassing in zeereservaten in Mexico, Zuid Florida, de Maagdeneilanden en rond bepaalde delen van Hawaiiaanse riffen. Hawaï overweegt nu een geheel verbod.

Lobby-groepen tegen het verbod op oxybenzone


Groot voorstander van het verbod is de Hawaiiaanse Democratische senator Will Espero. In zijn strijd krijgt hij steun van Hawaïnen die afhankelijk zijn van het toerisme en natuurliefhebbers. ‘Bijna de helft van het koraal in Hawaï is al verloren gegaan’, stelt Espero. Ondanks deze noodkreet lukt het hem op dit moment niet om zijn verbod er door te krijgen. Hij stuit op tegenstand van industriële lobbygroepen uit Washington. Het zijn de American Chemistry Council en de Personal Care product council die stellen dat er te weinig bewijs is voor de schade die oxybenzone kan aanrichten. Zij gingen zelfs zo ver in het zaaien van twijfels dat de Hawaiiaanse senaat niet tot overeenstemming kon komen met het huis van afgevaardigden toen het ging om de wetstekst.

Toch geeft Espero niet zomaar op. ‘Dit voorstel is absoluut niet van de baan’, laat hij weten. Dit najaar start bijvoorbeeld een campagne waarin bekende Hawaiianen uitleggen welke risico’s het gebruik van zonnebrandcrèmes met oxybenzone met zich meebrengt. In de tussentijd praten wetenschappers met kennis van zaken het parlement bij. Espero heeft er vertrouwen in dat zijn strijd uiteindelijk niet voor niets zal zijn.

De hormoonverstorende werking van Oxybenzone


Waar komt de commotie over Oxybenzone eigenlijk vandaan? Dat is deels vanwege een onderzoek van het milieulab Haereticus Environmental Laboratory in Virigina. Downs (hoofd van dit lab) toonde 2 jaar geleden met labproeven aan hoe schadelijk oxybenzone is voor koraalsoorten. Downs ontdekte dat oxybenzone een hormoonverstorende werking heeft. Wanneer koraalsoorten in aanraking komen met de stof, raken koraallarven misvormd. In feite creëren ze hun eigen doodskist. Er groeien geen volwassen poliepen meer, waardoor het koraal steriel wordt en uiteindelijk verdwijnt.

Wankelend eco-systeem


Maar de schade die oxybenzone veroorzaakt, gaat nog verder, stelt Downs. Niet alleen beschadigt het DNA en de herstelcapaciteit, ook maakt het zee-egels onvruchtbaar en vervrouwelijkt het vissen. Zo brengt het het hele eco-systeem in de war.

Verbleking van het koraal


Oxybenzone wordt ook in verband gebracht met de verbleking van koraal. Normaliter treedt verbelking op bij 30 graden. Maar zodra koraal aangetast wordt door zonnebrand, gebeurt het al bij 24 graden! Na uitvoerig onderzoek blijkt dat oxybenzone virussen bij algen activeert die op het koraal leven. De algen voorzien het koraal van voeding, zuurstof en kleur, maar door oxybenzone laten de algen los en sterven ze. Dit is de reden dat het koraal zijn kleur verliest en sterft. Downs stelt dat een druppel oxybenzone in 6,5 Olympische zwembaden al genoeg is. Naar schatting is gebleken dat er 165 ton oxybenzone aanwezig is in het Hawaiiaanse kustwater.

Nog meer bewijs


Hoewel het onderzoeksveld nog jong is, ziet Diana Slijkerman (ecotoxiloog bij Wageningen Marine research) ook reden tot zorg. Zij liet namelijk kustwater van Bonaire analyseren en ook daar zag ze het probleem. Zij noemt het bewijs zelfs ‘zorgwekkend’. Kwetsbare koraalsoorten gaan al dood als ze extreem kort aan de stof oxybenzone worden blootgesteld. Nu we deze kennis hebben, moet er eigenlijk uit voorzorg al een verbod op zonnebrandcrèmes met oxybenzone komen. En dan niet alleen in Hawaï, vindt Slijkerman, maar overal waar koraalecosystemen voorkomen.

De invloed van cosmetica-giganten


Cosmetische fabrikanten halen op dit moment hun neus op voor de oxybenzone kwestie. Zij stellen dat de vernietiging van het koraal meer oorzaken heeft. Bijvoorbeeld door agrarische bevuiling, klimaatverandering, overbevissing en sedimentatie. En natuurlijk zit hier een kern van waardheid in. ‘Wij zijn de laatste om dit te ontkennen’ stellen zowel Downs als Slijkerman. Het is ook niet zo dat oxybenzone alleen verantwoordelijk is voor de vernietiging van het koraal, maar het verergert het probleem wel! Toch geeft ook Slijkerman niet zomaar op. Je kunt direct wat doen aan de vernietiging van het koraal, namelijk geen oxybenzone meer gebruiken.

Alternatieven voor oxybenzone in zonnebrandcrème


In Amerika wordt nog volop gebruik gemaakt van oxybenzone in zonnebrand. In Europa is er veel meer controle tegen afsterving van koraal door zonnebrand. Op dit moment maakt het merk Vision bijvoorbeeld nog gebruik van oxybenzone, maar de bekende drogisterijmerken, zoals Vichy, Ambre solaire en Nivea gebruiken het al niet meer. Gelukkig is er volop keus uit zonnebrandcrèmes met een minerale filter, zoals zinkoxide en titaniumdioxide. Deze filters zijn niet alleen beter voor de gezondheid en de huid, ze zijn ook veilig voor het koraal.

Coral safe?


Afsterving van koraal door zonnebrand is dus een serieus probleem. In gebieden waar koraal voorkomt, worden er steeds vaker zonnebrandcrèmes gepromoot die van het label ‘coral safe’ of ‘eco-friendly’ voorzien zijn. Houdt er rekening mee dat dit geen beschermde termen zijn! Wil je gegarandeerd zijn van het gebruik van zonnebrandproducten zonder oxybenzone, lees dan de ingrediëntenlijst goed door. Oxybenzone kan op de INCI-lijst ook terugkomen als BP-3 of Benzofenon-3.

Wil je producten aanschaffen die niet meewerken aan de afsterving van koraal door zonnebrand? In onze webshop vind je enkel minerale zonnebrand producten die veilig zijn voor het koraal. Bijvoorbeeld van Alphanova SUN.

Wij maken gebruik van cookies. Indien je verder gaat op deze website, ga je daarmee akkoord. Meer informatie vindt je in ons privacybeleid Manage cookies