• Gezonde cosmetica
  • Verzendkosten 3,95, gratis vanaf 25,-
  • Besteld op werkdagen voor 12:00 uur,
    volgende dag geleverd
  • Klanttevredenheid 9.5/10

Acne - wat je wel en niet moet doen bij zo'n huid!

Acne - wat je wel en niet moet doen bij zo'n huid!

Acne is een veel voorkomende huidaandoening. Over het algemeen worden er vaak verbanden gelegd met acne en de puberteit en hoewel acne in deze levensfase inderdaad veel voorkomt, kan het probleem zich op alle leeftijden voordoen. In dit artikel vind je meer informatie over acne en wat je wel en niet moet doen!

Acne is een veel voorkomende huidaandoening. Over het algemeen worden er vaak verbanden gelegd met acne en de puberteit en hoewel acne in deze levensfase inderdaad veel voorkomt, kan het probleem zich op alle leeftijden voordoen. In dit artikel vind je meer informatie over acne en wat je wel en niet moet doen!

Acne

Acne komt zowel voor bij mannen als bij vrouwen. Het is een voorbeeld van een conditie van de huid. Acne is dus geen huidtype, want niemand wordt geboren met acne. Over het algemeen kunnen we stellen dat puistjes vaker voorkomen op een vette huid, maar in feite kunnen alle huiden last hebben van onzuiverheden. Je hoort weleens over ‘acne vulgaris’, maar de term 'vulgaris' wil niets meer zeggen dan ‘veelvoorkomend’. Puistjes komen meestal voor op het gezicht, maar het probleem kan zich ook voordoen in de hals, op het decolleté en op de rug.

Hoe ontstaat acne?


Wanneer je acne wilt voorkomen en / of behandelen is het belangrijk om te weten hoe het probleem ontstaat. Bij acne raken follikels (haarzakjes) in de huid verstopt met achtergebleven dode huidcelletjes en huidvetten, dit wordt talg genoemd. Talg komt van nature voor in ons lichaam en heeft een beschermende functie. Een vette huid maakt meer talg aan dan een droge huid. Zelf kun je eigenlijk vrijwel geen invloed uitoefenen op de natuurlijke aanmaak van talg.

Door het gebruik van bepaalde producten gaat je lichaam bijvoorbeeld niet plotseling meer of minder talg aanmaken. Een vette huid die veel talg produceert, hoeft zeker niet per definitie onzuiver te zijn. Voor een puistje is namelijk meer nodig: een bacterie. Een puistje is het resultaat van een ontsteking.

Wat je niet moet doen met een acne huid


We hebben het hier over de acne huid die dagelijks last heeft van puistjes. Scrubben is ten zeerste af te raden. Met een scrub verwijder je dode huidcelletjes. Door het scrubben kunnen puistjes beschadigd raken of zelfs open knappen, waardoor de bacteriën over het hele gezicht verspreid raken. Dit is ook de reden dat je met acne moet proberen om zo min mogelijk aan de puistjes te zitten. Wanneer je je gezicht gaat reinigen, doe dat dan met schone handen.

Vaak zijn mensen met acne geneigd om zeer agressieve producten te gebruiken, bijvoorbeeld met alcohol. Ook dit is af te raden! Alcohol zal inderdaad overtollig talg absorberen, maar tegelijkertijd de natuurlijke beschermlaag van je huid aantasten. Alcohol kan je huid dus sterk uitdrogen. Je huid zal dit willen compenseren door juist overmatig talg te gaan aanmaken, waardoor je weer terug bij af bent. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat alcohol je huid kan irriteren.

Vermijd om deze reden ook producten met sulfaten. Deze vind je op de INCI-lijst terug als SLS en SLES en zorgen dat een product reinigt, maar ook op schuimt. Helaas drogen ze de huid ook sterk uit. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat hoe sterker een product op schuimt, des te agressiever het reinigt.

Wat je wel moet doen met een acne huid


Net zoals elke huid moet ook een acne huid tweemaal daags gereinigd en daarna verzorgd worden met een passende crème. Kies hiervoor milde producten die ontwikkeld zijn voor een vette huid of producten voor een gevoelige huid. Gebruik water met een aangename temperatuur, gloeiend heet water heeft absoluut geen meerwaarde. Raak je gezicht met gereinigde handen aan, verschoon je kussensloop regelmatig en kijk zelfs eens naar je haarverzorging.

Vettige producten of vet haar dat gedurende de dag langs je gezicht hangt, kan uiteraard ook van invloed zijn op je huid. Een goede, niet vette zonbescherming is ook heel belangrijk. Er wordt wel gezegd dat puistjes uitdrogen onder invloed van zonlicht, maar op de lange termijn zal zonschade juist een negatieve invloed hebben op acne.

Hygiëne


Het is absoluut niet zo dat puistjes ontstaan door een slechte hygiëne. Maar wat wel een feit is, is dat bacteriën een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van puistjes. Daarom doe je er goed aan om kritisch te kijken naar de producten die je gebruikt en bovendien ook de manier waarop je ze gebruikt. Was je handen voor het aanraken van je huid. Verkies hygiënische verpakkingen zoals tubes, flesjes of pompflacons boven crèmes in potten.

Wanneer crème namelijk in een pot verpakt zit, hebben bacteriën en zuurstof vrij spel en deze kunnen de kwaliteit van je crème nadelig beïnvloeden. Zit je favoriete crème in een pot verpakt, zorg er dan voor dat je hier nooit met je vingers ingaat. Lepel de crème er bijvoorbeeld uit met een wattenstaafje die je daarna weggooit of met een spateltje die je af kunt spoelen.

Kleimasker


Over het algemeen kan een acne huid veel baat hebben bij een kleimasker. Klei, zoals bijvoorbeeld kaoline, heeft een intensief absorberende werking op overtollig vet. Kies wel altijd een kleimasker dat niet alleen overmatig talg absorbeert, maar tegelijkertijd ook kalmerende en hydraterende ingrediënten bevat. Kijk bijvoorbeeld eens naar het gezichtsmasker van La Fare.

Vind hier de natuurlijke oplossing bij acne. Wil je graag advies voor jouw huidtype? Neem dan vooral contact met ons op!

Wij maken gebruik van cookies. Indien je verder gaat op deze website, ga je daarmee akkoord. Meer informatie vindt je in ons privacybeleid Manage cookies