Schadelijke stoffen in lippenbalsem

26-09-2017 16:33
Deel dit bericht:

Vandaag verscheen er een artikel op RTL Nieuws over de Belgische consumentenbond die waarschuwt over schadelijke stoffen in lippenbalsem. Het verzorgende gevoel komt door minerale oliën (die zorgen voor de vettige structuur) en die zijn niet echt gezond voor je…

Schadelijke stoffen in lippenbalsem

Schadelijke stoffen in lippenbalsem

Er zijn twee minerale oliën die schadelijk zijn volgens De Belgische organisatie ‘Test Aankoop’. Volgens hen gaat het om MOAH (minerale oliën van aromatische koolwaterstoffen) en MOSH (minerale oliën van verzadigde koolwaterstoffen). Deze krijg je binnen wanneer je over je lippen likt. De Belgische organisatie vermoedt dat MOAH kanker kan veroorzaken. En dat MOSH kan zorgen voor ophopingen in de lymfeklieren, milt en lever, wat weer kan leiden tot gezwellen.

Schadelijke lipbalsems

Op dit moment zijn er geen regels over de veilige hoeveelheid van deze minerale oliën. En in dat geval is het advies van bijvoorbeeld de EFSA (Europese Autoriteit Voedselveiligheid) leidend. ‘Test Aankoop’ heeft 21 lipbalsems getest op de gehaltes MOAH en MOSH. Daarvan zouden maar liefst 15 merken teveel minerale olie bevatten! Dit betreft de merken Aptonia, Avène, Carmex, Eucerin, La Roche-Posay, Labello en Le Petit Marseillais. Maar ook Louis Widmer, Maybelline, Neutrogena, Vaseline, Vichy en Yves Rocher.

Gezonde lipbalsems

Nu zou je denken: ik check de ingrediëntenlijst en dan zit het wel goed. Maar de Belgische consumentenbond geeft aan dat deze ingrediënten niet worden vermeld op de verpakkingen. En dat vinden zij (en wij!) een kwalijke zaak. Dit omdat je zo nooit kunt achterhalen wat je precies opsmeert. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat meer onderzoek doen.

Volgens Loek Habbema (dermatoloog Medisch Centrum ’t Gooi) is er geen reden tot paniek. Volgens hem moet er nog meer onderzoek worden gedaan door toxicologen. Hij vermoedt dat er enkel sprake is van gezondheidsrisico’s bij een hoge dosis. Wil je dat risico toch liever niet lopen? De lippenbalsems in onze webshop zijn natuurlijk en dierproefvrij. Daarmee weet je zeker dat je goed zit, voor jezelf maar ook voor de dieren. Meer weten? Bezoek onze website!

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op RTLnieuws.nl.

Reviews & Blogs
Lees ook