Info: SLS in shampoo

24-01-2017 17:34
Deel dit bericht:

Regelmatig krijgen we vragen van onze klanten en soms krijgen we van meerdere personen dezelfde vraag. Eén van deze veel voorkomende vragen is: wat is het verschil tussen Sodium Lauryl Sulfaat (SLS) en Sodium Coco Sulfaat? En waarom zit er zo vaak het ingrediënt SLS in shampoo? Wij leggen het uit!

SLS in shampoo

SLS in shampoo

We hebben deze vraag voorgelegd aan de fabrikant van het merk Lavera. Zij geven de volgende uitleg over de ingrediënten:

“Er gaat inderdaad veel tegenstrijdige informatie rond over SLS en afgeleiden. Sodium coco sulfate is een milde tenside, gemaakt van plantaardig laurinezuur (uit natuurlijk kokosvet) en natrium. Chemisch gezien is het dezelfde familie. Beiden zijn producten uit kokosvetzuur, welke gesulfateerd worden om een oppervlakte actieve wasstof te vormen. Er is echter een groot verschil in agressiviteit.

Het verschil tussen SLS en Sodium Coco sulfaat is een kwestie van zuiverheid. Kokosolie bestaat uit een groot aantal vetzuren. Om Sodium Coco sulfaat te maken, gebruikt de fabrikant een mengsel van deze vetzuren. Dit laat hij dan reageren met sulfur en vervolgens met zout. Het uiteindelijke product is een stuk milder dan SLS, welke lauryl alcohol gebruikt als basis. Ook bevat Sodium Coco Sulfaat geen kankerverwekkende bijproducten zoals dioxaan. Dit in tegenstelling tot het beruchte ingrediënt SLS. Het is biologisch afbreekbaar en geproduceerd volgens de richtlijnen van natuurcosmetica.

Vanwege zijn goede waseigenschappen heeft elke oppervlakte-actieve stof wel een zekere “agressie”. Het is belangrijk om niet te focussen op een enkel ingrediënt, maar op de totale formule. De concentratie van sodium coco sulfate in de producten van Lavera is tussen de 1 en 4 %. Andere actieve stoffen als aloë vera verzachten bovendien de agressiviteit ervan.

Wat is Natriumlaurylsulfaat of Sodium Lauryl Sulfate (SLS)?

Waarschijnlijk het meest gevaarlijke ingrediënt dat gebruikt wordt in producten is SLS. Het is een sterk reinigende stof die goed schuimt en goedkoop is. Het wordt daarom gebruikt in 90% van cosmetica, waaronder douchegel en shampoo. In de industrie wordt de stof gebruikt in middelen om garagevloeren te reinigen, motoren te ontvetten en auto’s te wassen. SLS is dus een agressieve reiniger, die irritatie veroorzaakt. Gelukkig zijn er ook producten met een gerust hart te gebruiken: natuurlijke en biologische cosmetica bij Solobiomooi. ♥

Reviews & Blogs
Lees ook