Natuurlijke cosmetica

30-01-2017 21:29
Deel dit bericht:

De term ‘natuurlijk’ in natuurlijke huidverzorging lijkt een hoop te betekenen, maar pas op! ‘Natuurlijk’ is helaas nog steeds niet beschermd. Veel fabrikanten claimen een natuurlijk product op de markt te brengen. Helaas voegen ze aan één natuurlijk ingrediënt vele synthetische stoffen toe. Dus hoe weet je of je natuurlijke cosmetica te pakken hebt en waarom zou je dat willen?

Natuurlijke cosmetica

Natuurlijke cosmetica

De meeste ingrediënten zijn onuitspreekbaar en onbegrijpelijk. Dat betekent vaak dat het synthetische producten zijn, waarvan een kleine hoeveelheid natuurlijk is. Al zitten er slechts 10% natuurlijke grondstoffen in, dan kan een fabrikant zijn product toch ‘natuurlijk’ noemen. Bekijk daarom dus altijd de ingrediëntenlijst en zoek naar een gecertificeerd logo op de verpakking.

Wat verstaan wij dan wel onder natuurlijke cosmetica? Heel simpel: alleen producten die echt 100% natuurlijk zijn! Producten zonder giftige toevoegingen, die milieuvriendelijk geproduceerd zijn en dierproefvrij. De natuurlijke cosmetica van SoloBioMooi is niet alleen verantwoord, maar ook zacht voor je huid.

Wat zit er in?

Natuurlijke en biologische cosmetica bevat uitsluitend natuurlijke en biologische ingrediënten. Natuurlijke ingrediënten komen uit de natuur, ze zijn dus niet synthetisch gemaakt in het laboratorium. Biologische ingrediënten zijn ingrediënten die geteeld worden zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

De natuur geeft ons bijzondere kruiden, planten, vruchten, bomen en bloemen. Deze zijn puur, krachtig, verzorgend en helend. Koudgeperste oliën en extracten worden samen met kruiden en vitamines verwerkt tot beauty producten. De natuur verschaft ons alles om ons blij, gezond en mooi te voelen!

Voor de werking, houdbaarheid en geur van cosmetica zijn stoffen zoals emulgatoren, verdikkingsmiddelen en conserveringsmiddelen nodig. De kunstmatige ingrediënten worden in een laboratorium gemaakt. Dat kan dezelfde samenstelling opleveren als een natuurlijke stof. Maar dat wil niet zeggen dat de kwaliteit daarvan ook hetzelfde is!

Waarom?

Natuurlijke en biologische cosmetica maakt je haren gezond, glanzend en reguleren de vochthuishouding. Bovendien ondersteunen ze het herstellend vermogen, voorkomen vroegtijdige veroudering en beschermen tegen de zon.

Een voorbeeld: een shampoo moet het vet en stof uit je haar verwijderen. Echter, conventionele shampoos bestaan uit bestanddelen die je liever niet wilt gebruiken. Er zijn veel bestanddelen die zorgen voor schuim, maar die kunnen irritaties en droogheid veroorzaken.

Nog een voorbeeld: het lijkt vreemd dat natuurlijke zonnebrand een witte waas op je huid achterlaat. Maar conventionele zonnebrandcrèmes bevatten chemische filters. De stoffen van deze filters worden door je huid opgenomen en komen in je bloedbaan terecht. In natuurlijke zonnebrand zitten fysische filters. Fysische filters worden niet opgenomen door de huid, zijn daardoor veilig en bieden een betere bescherming. Ze bevatten zinkoxide en/of titaniumdioxide. Ze worden ook wel ‘zonnebrand op mineralenbasis’ genoemd.

Even wennen?

Soms is het even wennen. Zo zal bijvoorbeeld de biologische zeep en shampoo minder schuimen, omdat enkel natuurlijke en plantaardige wasmiddelen (zoals suikertensiden) het werk doen. Ze maken goed schoon, maar dan zonder de luchtbellen die je gewend bent.

Aleppo zeep schuimt bijvoorbeeld weinig. Maar als je eenmaal gewend bent, wil je niet anders meer. Je kent vast wel de reclame van iemand onder de douche die helemaal blij wordt van schuimende shampoo. Deze beelden geven je het idee dat veel schuim en een goede shampoo hetzelfde zijn. In werkelijkheid betekent dat schuim meestal alleen maar dat je teveel shampoo gebruikt of dat er teveel zeep- of was actieve bestanddelen in zitten…

Houdbaarheid natuurlijke cosmetica

Bij natuurlijke en biologische huidverzorging is het zorgen voor houdbaarheid ingewikkelder dan bij traditionele cosmetica. De houdbaarheid wordt gegarandeerd door ‘natuurlijke goedhouders’ zoals koudgeperste oliën en plantenzuren (bijvoorbeeld anijs-, appel-, kaneel-, citroen- en salicylzuur).

Natuurlijke en biologische cosmetica heeft een houdbaarheidstermijn van 18 tot 36 maanden, mits ongeopend. Geopende crèmes, emulsies of shampoos hebben een houdbaarheidstermijn tot 12 maanden, voorop gesteld dat het product onder normale omstandigheden wordt bewaard (liever niet boven 20 graden Celsius).

Wil je zeker weten dat je natuurlijke producten koopt? Dan zit je bij Solobiomooi zeker goed!

Reviews & Blogs
Lees ook