Info: eczeem

30-01-2017 19:49
Deel dit bericht:

Eczeem is een (meestal) aangeboren huidaandoening die zich uit in rode, schilferige en gebarsten plekken op de huid. Deze plekken jeuken en veroorzaken een branderig gevoel. Ontzettend vervelend! Maar wat kun je daar nu aan doen?

Eczeem

Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor huidaandoeningen, waarbij de huid een ontstekingsreactie vertoont. Hoe deze reactie veroorzaakt wordt, is niet altijd duidelijk. Het gaat meestal om de huidbarrière die uit balans is gebracht.

Je huid heeft een aantal belangrijke functies. Een daarvan is bescherming! Je huid biedt bescherming tegen bacteriën en virussen, maar ook tegen kou of warmte. Als je huid er gezond uit ziet, is dat een teken dat hij ook gezond is.

Meestal is een eczeem huid droog, rood en schilferig. De huid kan rauw of verbrand ogen en warm aanvoelen. Ook komt het voor dat eczeem zich uit in bultjes of blaasjes. Het kan overal op je lichaam voorkomen en op elke leeftijd. Het is niet besmettelijk, maar de aanleg voor eczeem kan erfelijk bepaald zijn.

Je kunt het eenmalig krijgen en daarna nooit meer, maar sommigen houden er last van. Het probleem met eczeem is dat de plekken enorm kunnen jeuken. Hierdoor ga je krabben en wordt het probleem alleen maar groter!

Atopisch of constitutioneel eczeem

De meest voorkomende vorm van eczeem is atopisch of constitutioneel eczeem. Dit begint meestal op jonge leeftijd en gaat vaak gepaard met een aanleg voor diverse allergieën. Contact eczeem ontstaat wanneer je huid letterlijk contact maakt met ‘iets’ waar je huid niet tegen kan. Dat kan van alles zijn: van planten tot metaal en van sieraden tot parfum. Irriterende eczeem wordt veroorzaakt door een stof die de huid irriteert, zoals agressieve stoffen in schoonmaakmiddel.

De oorzaak achterhalen

Soms kun je de oorzaak van eczeem goed achterhalen; je ontdekt bijvoorbeeld dat je slecht reageert op bepaalde ingrediënten in producten, voedsel, medicijnen of stress. Wat je dan kunt doen, is het wegnemen van die irriterende factor.

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, zeker wanneer het gaat om medicijnen waar je niet zomaar mee kan stoppen, evenals stress, wat je niet zomaar oplost. Er zijn gelukkig wel een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verzachten. Vergeet ook niet dat je huid natuurlijk niet direct weer genezen is, zodra je de oorzaak te pakken hebt en er iets aan kunt doen.

Wat kun je wel doen?

Er zijn heel wat dingen die je kunt doen om eczeem te voorkomen of te verminderen. Bescherm je huid goed, dat kan met kleding (handschoenen!) maar ook met een beschermende crème. Kies milde doucheproducten die je huid respecteren en de PH waarde in balans houden.

Aloe vera heeft een kalmerende werking op de huid. Vermijd producten met alcohol, parfum, synthetische toevoegingen en sulfaten (SLS of SLES). Door te vaak, te lang of te heet te douchen kan je huid ook uitdrogen.

Kies ook wasmiddelen met zorg; velen bevatten grote hoeveelheden parfum die door je kleding in contact komen met je huid en zo kunnen irriteren. Soms kan scrubben met een milde variant helpen tegen schilfertjes. Kies een scrub op crème basis of een gezichtsscrub. Hydrateer je huid verder twee maal per dag!

Eczeem en Solobiomooi

SoloBioMooi introduceerde onlangs een nieuw merk in het assortiment, namelijk Indemne. Speciaal ontwikkeld voor gevoelige huidjes! Wanneer je last hebt van eczeem, kun je de Indemne Gimme Soothing Lotion en Gimme Soothing Cleanser gebruiken. Deze producten gebruik je minimaal een maand, om te weten of het werkt voor je huid. Ook de combinatie van Aleppozeep en pure arganolie is erg goed voor de eczeem huid. Klik hier voor alle natuurlijke producten tegen eczeem. Heb je vragen? bel ons! 0343-755293

Reviews & Blogs
Lees ook