Info: waarom natuurlijke zonnebrand smeren?

28-08-2016 16:29
Deel dit bericht:

Vandaag staat in het teken van: waarom natuurlijke zonnebrand? Wie herinnert zich nog de tijd van “toen”, toen zonnebescherming nog totaal geen issue was? Integendeel: “we” lagen hele dagen te bakken in de zon, het liefst met een laagje “notenolie” op onze huid, om nóg bruiner te worden (lees: om de blaren op je huid te verbranden). Uit mijn jeugd en de jaren daarna herinner ik me, dat de meest gangbare beschermingsfactor 4 was, en er waren eigenlijk maar 2 merken zonneproducten: Nivea en Ambre Solaire (die destijds volgens mij nog anders heette?). Mensen die snel verbrandden, gebruikten factor 8 en ergens in een hoekje van het schap stond nog factor 12, maar dat gebruikte volgens mij niemand, want dan verkleurde je helemaal niet meer…

Waarom natuurlijke zonnebrand smeren

Waarom natuurlijke zonnebrand

Toen ik ongeveer 20 jaar oud was, lag ik letterlijk hele dagen te bakken in de zon. En inderdaad, toen had ik al net zo’n gevoelige huid als ik nu heb, die snel verbrandt. Als het te warm werd, zette ik de ventilator buiten, die voor een verkoelend briesje moest zorgen. Ik ben dus regelmatig verbrand, echt tot donkerrood toe. Als we toen eens hadden geweten wat we nu weten, had dat heel veel leed kunnen besparen… Hebben jullie onderstaand filmpje al gezien? Heftig en confronterend he? Het is namelijk zo, dat iedere keer dat je huid verbrandt, de kans op een melanoom verdubbelt. Daar schrok ik toch wel van.

Gevaren van overmatige blootstelling aan de zon

Ik ben zelf laatst nog eens (letterlijk) met mijn neus op de feiten gedrukt, toen een moedervlek op mijn neus zomaar vanuit het niets begon te bloeden. Ik heb dat een maand of twee aangekeken (dat bloeden stopte iedere keer na een paar dagen ook weer vanzelf), en ben toen via een verwijzing van de huisarts bij de dermatoloog terecht gekomen, die meteen een biopt heeft genomen. Vlak daarna las ik in Viva een verhaal over een vrouw die net als ik ook een moedervlek had die spontaan ging bloeden, bij haar bleek het wel een kwaadaardige melanoom te zijn, die zich later uitzaaide over meerdere plekken in haar lichaam, en uiteindelijk bleek dat ze ongeneeslijk ziek was. Slik…

Bij mij is het gelukkig met een sisser afgelopen, maar daardoor besefte ik wel des te meer dat ik dan weliswaar vroeger (net als een groot deel van de Nederlandse bevolking) niet goed met de combinatie huid en zon ben omgesprongen, maar dat ik dat nu wel degelijk moet doen, nu ik meer hierover weet. En dan niet alleen vanwege de verhoogde kans op huidkanker bij (regelmatig) verbranden, maar ook omdat de zon nog altijd de grootste oorzaak van huidveroudering is.

Ik dacht eigenlijk dat iedereen nu onderhand wel weet dat je je huid moet beschermen tegen de zon, maar nog steeds kom ik veel (jonge) mensen tegen die zich niet of niet altijd beschermen tegen de schadelijke straling van de zon. Of “alleen als ik echt ga zonnen”. Sta je er weleens bij stil hoeveel tijd je eigenlijk buiten doorbrengt? Je gaat op de fiets om boodschappen, laat de hond uit, fietst naar school of naar je werk, zeemt de ramen, drinkt koffie op een terrasje… Als je dat allemaal bij elkaar optelt, kom je per week aan heel wat uurtjes zon. Op zonnige dagen smeer ik mezelf ‘s ochtends na het douchen al in met een zonneproduct met factor 25 of 30. Als ik die dag veel buiten ben, herhaal ik dat halverwege de dag nog een keer.

Dus, dit is waarom natuurlijke zonnebrand smeren door iedereen gedaan zou moeten worden! En jij, smeer jij je altijd in met een goed zonneproduct?

——

Natasja is 42 jaar, gek op West Brabant, op honden én op cosmetica. Natasja schrijft (en test) regelmatig voor SoloBioMooi en heeft haar eigen beautyblog: Beautyspots.nl

Bovenste foto: credit NASA/SDO.

gevaren van de zon

Reviews & Blogs
Lees ook